Možná to čtete s telefonem v jedné ruce a šálkem kávy v druhé , nebo když se vydáte z práce, setkáte se s kolegou za prací. Pokud tomu tak je, máme několik velmi dobrých zpráv - i když možná s malou námitkou.
Během několika posledních let vyšla řada studií, které ukazují, že pití kávy - ve skutečnosti pití hodně kávy - má významné zdravotní přínosy. Ve skutečnosti, někteří navrhli, že by mohlo být velké výhody v pití hojných množství .
Velkou nezodpovězenou otázkou však bylo, zda existuje nějaké množství kávy, které je ve skutečnosti „příliš mnoho“. Zdá se, že nyní zbrusu nová studie, která zkoumala 347 077 pijáků kávy, odpověděla: přesný počet šálků kávy, u kterých by se mohly začít objevovat zdravotní problémy, a dokonce by mohl převážit přínosy.
Neskrýváme míč. Syntetizací několika z dřívějších „pozitivních“ studií s novým studiem z University of South Australia, které navrhuje horní hranici, můžeme přijít s dokonalým počtem: Pět šálků kávy denně .
Zde je pozadí, nová studie a proč, pokud jde o kávu, pět je magické číslo.
Nejprve vypijte více kávy
Za prvé, výhody. Studie po studii po studiu naznačuje skutečné přínosy pití kávy ze zdravotního hlediska. Jako kávovník jsem sám sledoval několik z nich v průběhu let, včetně:
- Studie, ve které vědci financovaní American Heart Association a University of Colorado School of Medicine zjistili, že riziko srdečního selhání nebo mrtvice kleslo o 8 procent za každý další šálek kávy denně.
- Britská studie o 498 123 lidech zjistila, že u těch, kteří obvykle pili kávu, bylo o 10 až 15 procent méně pravděpodobné, že během jakéhokoli desetiletého období zemřou než pijáci bez kávy.
- Studie na Stanfordské univerzitě, která během několika let sledovala 100 lidí, zjistila, že pijáci kávy mají tendenci žít déle než pijáci bez kávy . Teorie - jen teorie, ale stále - byla taková, že zvýšená spotřeba kofeinu může působit proti „základnímu zánětlivému mechanismu spojenému se stárnutím člověka“.
- Španělská studie zjistila, že pití čtyř šálků kávy denně vedlo k 64% nižšímu riziku úmrtí mezi účastníky studie ve srovnání s nápoji bez kávy.
Pokud si přečtete všechny tyto studie, přijdete s myšlenkou, že pití až čtyř šálků kávy denně může mít některé významné zdravotní přínosy.
Ale pokud jsou čtyři dobré, tak co pět? A pokud je pět dobrých, proč ne 10?
Ale pak, zastavte se v pět
I když se považuji za docela vážného pijáka kávy, pravdou je, že bych jen zřídka obešel kolem tří šálků denně: jeden nebo dva se snídaní a snad jeden odpoledne.
Podle této nové studie z jižní Austrálie však mám ještě nějaký prostor, než půjdu do nebezpečné oblasti. Problém, jakmile ho dosáhnete, je bod, ve kterém může zvýšená stimulace vést k srdečním onemocněním.
"Abychom si udrželi zdravé srdce a zdravý krevní tlak, lidé musí omezit své kávy na méně než šest šálků denně - podle našich údajů šest bylo bodem zlomu, kde kofein začal negativně ovlivňovat kardiovaskulární riziko," řekla profesorka Elina Hyppönen z australského centra precizního zdraví, jednoho z autorů studie.
Konkrétně, jakmile dosáhnete šesti šálků kávy denně, podle studie se riziko srdečních chorob zvyšuje o 22 procent.
Zhou, et al. “Long-Term Coffee Consumption, Caffeine Metabolism Genetics, and Risk of Cardiovascular Disease: a Prospective Analysis of up to 347,077 Individuals and 8368 Cases.” OUP Academic, Oxford University Press, 6 Mar. 2019, https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/3/509/5369955?redirectedFrom=fulltext https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/uosa-aco051019.php.