Jistě, víte, vyhodit žluklou, starou kávu, ale jsou java zrna ve vaší kuchyni skutečně čerstvá? Než nalijete další šálek kávy, mějte na paměti tyto údaje, abyste se ujistili, že pijete nejčerstvější a nejlépe chutnající kávu.
Začněme zodpovězením těchto otázek: Je káva špatná? Vypadá káva jako u některých položek ve vaší kuchyni?
Odpověď zní ne, káva ve skutečnosti nepovede špatně a „špatný“ šálek kávy vás nezdraví. Pokud se však káva nebo zrna smočí, pak ano, nelze je znovu použít a je třeba je vyhodit.
Káva je suché, balené jídlo a jako většina suchého zboží není na paměti žádná pevná doba použitelnosti. Kávová zrna jsou při skladování ve správných podmínkách stabilní v suchém stavu.
Ale tady je špatná zpráva: Káva po uplynutí doby použitelnosti se zhoršuje a káva, která nebyla správně skladována, ztratí svou chuť a čerstvost.
Milovníci kávy jsou jemní o kvalitě, čerstvosti a chuti. Existuje něco, co zničí pondělní ráno rychleji než káva z podoby par? Myslíme si, že ne. Sestavili jsme tedy praktického průvodce, jak dlouho kávu uchovávat, jak ji uchovávat a další.
Jak dlouho vydrží káva ve všech svých formách?
Liší se doba skladování kávových zrn od vypršení předem mleté kávy? Změní se teplota skladování? Jak dlouho se vaří, jak dlouho se udrží káva? Pojďme to rozebrat. Zde je návod, jak maximalizovat čerstvost a celkovou chuť vařeného nápoje tím, že vědí, jak dlouho je udržovat v kuchyni.
Celá zrna
Celá zrnková káva vydrží nejdéle ze všech. Dobrou praxí je udržovat zrna celé, dokud se nevaří káva pro maximální čerstvost. Když brousíte zrna, brouste přesně to, co budete používat pro vaření. Celá zrnková káva by měla být spotřebována do tří nebo čtyř týdnů.
Mletá káva
Mleté množství kávy denně potřebné pro dosažení nejlepších výsledků. Pokud si koupíte mleté zrna, je nejlepší jej použít do dvou týdnů od otevření.
Vařená káva
Napíj se! Jakmile se vaří, měl by se váš šálek konzumovat ve stejný den, pokud jej udržujete při pokojové teplotě, nejlépe do 12 hodin. Uvařená káva může být skladována po dobu tří až čtyř dnů v lednici.
Instantní káva
Pokud musíte pít instantní kávu (možná jste ve špetce), použijte ji do dvou týdnů od otevření.
Jaké faktory degradují kávová zrna?
Nejlepšími přáteli kávy jsou tma a chladné teploty, takže při skladování kávy je třeba se vyvarovat několika věcí. Nesprávně uložené fazole ztratí svěžest a její kvalitní chuť rychle. Zde jsou čtyři nejhorší nepřátelé kávy:
1. Kyslík
Kyslík způsobuje zastaralé kávové boby. Kávová zrna a kyslík se dobře nemísí a fazole se po vystavení na čerstvém vzduchu degradují pouze za několik dní.
2. Světlo
Kávová zrna vypadají opravdu pěkně, když jsou uložena ve sklenicích, že? Ale tady je ta věc: Skleněné nádoby zapuštěné na světlo a pražená kávová zrna při skladování v přímém světle zatuchnou.
3. Vlhkost
Vystavení vlhkým podmínkám způsobí poškození kávových zrn. Pražená kávová zrna uchovávejte na chladném a suchém místě.
4. Teplo
Pokud se vaří káva, nemá ráda teplo. Pokud je vystavena teplu, zrnka ztratí chuť.
Jak správně skladovat kávová zrna
Ukládáte kávu správným způsobem? Nyní, když jsme se podívali na to, co způsobuje, že se kávová zrna zhoršuje, pojďme se pustit do toho, jak uložit kávu správným způsobem.
1. Správně utěsněte kávu: Kávu vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Doporučuje se neprůhledný kontejner, aby nemohlo proniknout žádné světlo. Uchovávejte nádobu v chladném, tmavém kabinetu.
2. Nakupte správnou částku: Nekupujte více kávy, než můžete během několika týdnů použít. Nákup příliš mnoho může vést k plýtvání, protože, jak víme, čerstvost netrvá déle než tři až čtyři týdny. Přihlaste se k odběru předplacených služeb , abyste mohli nakupovat kávu na autopilotu a objevovat svět čerstvé kávy na dosah ruky.
3. Udržujte nízkou teplotu a vlhkost: Káva se nejlépe uchovává v kabinetu, nikoli na desce, protože skříňky jsou obvykle chladnější.
Zmrazování kávových zrn: Je to dobrý nápad?
Víme, že hlavními nepřáteli kávy jsou vzduch, světlo, vlhkost a teplo, takže zmrazení pro dlouhodobé skladování zní jako slušný nápad. Existují však nějaké nevýhody v tom, že do mrazničky vložíte fazole nebo základ?
Ano. Recenze na mraženou kávu se mísí v nejlepším případě, takže mražení fazolí se nedoporučuje.
Káva je porézní a měkká, takže snadno absorbuje jiné aroma. To znamená, že bez ohledu na to, co ve vaší mrazničce přetrvává, mohou být kávou absorbovány. Pokud máte v mrazničce zmrazené zbytky, mohla by tato rozmrazená káva uvařit funky chuť.
Představte si zmrazení bochníku čerstvě upečeného pekařského chleba. Zní to jako ostuda, že? Čerstvý chléb, který je uložen v mrazničce, nikdy nebude cítit a chutnat stejně, jakmile bude zmrazen a rozmrazen. Jistě, bude to stále bezpečné k jídlu, ale čerstvé by byly nesrovnatelně lepší.
Totéž platí pro kávu. Dalo by se to zmrazit, ale nikdy to nebude cítit ani chutnat. Víme, že čerstvost je nezbytná pro kvalitní kávu, takže ji nezmrazujte.
Co kdybyste náhodou narazili na některé zrnkové kávové boby, které byste nikdy nespotřebovali dříve, než začnou být zastaralé? Pokud tedy absolutně musíte zmrazit fazole, uchovávejte je v neotevřených vakuově uzavřených obalech nebo ve velmi vzduchotěsných obalech. Až budete připraveni je použít, nechte je zahřát na pokojovou teplotu.
Je lednička lepší možností skladování kávových zrn? Zdálo by se, jako by chladné a temné podnebí lednice bylo dobré pro půdu a fazole, ale není. Chlazená kávová moučka a fazole zrají rychleji, což znamená, že čerstvost a chuť klesá. V lednici kondenzuje kávová zrna a fazole, takže vonné oleje kávy jsou tlačeny na povrch.
Už nikdy se nemusíte bát, že by kávová zrna ztracená
Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby káva ve vaší kuchyni byla vždy ta nejčerstvější, je koupit jen dost. Nekupujte více, než kolik využijete během několika týdnů. Můžete si být jisti, že budete neustále vařit ty nejchutnější a nejčerstvější šálky kávy tím, že vytvoříte rutinu nákupu kávy.
S předplatným Atlas si můžete vybrat plán, který vám vyhovuje. Káva jednoho původu je dodávána čerstvá, bez jakéhokoli úsilí z vaší strany a v množství, které pracuje pro vaši rutinu.
Místo možného nadměrného nákupu kávy získejte každý měsíc přesně to, co potřebujete. Překvapte své chuťové pohárky novou kávou z jiné země. A protože víme, jak důležitá je čerstvá káva, pečíme ji do 24 hodin od odeslání k vám, která porazí všechna kávová sedátka na polici obchodu s potravinami.
Každý měsíc předplatného je k dispozici nová kávová země a nový čerstvě upečený pytel fazolí, ochutnávky, pohlednice a tipy na vaření - svět kávy dodávaný čerstvě do vašich dveří.
Shewmake, Michael. “How Long Does Coffee Last? How to Store Coffee to Preserve Freshness.” Atlas Coffee Club Blog | Club Culture, 27 June 2019, https://club.atlascoffeeclub.com/how-long-does-coffee-last/.