Výsledky vyhledávání pro dotaz textkáva:

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Jak používat frenchpress v 5 jednoduchých krocích

Pokud jste se ještě pokusili použít Frenchpress, jste připraveni na překvapivě uspokojivý zážitek z vaření domácí kávy. Tato elementární nízko-technologická metoda vaření kávy je ve své jednoduchosti elegantní. Ale stejně jako u mnoha jednoduchých věcí je to určitě umění. Podrobnosti - jako je teplota vody, velikost mletí, doba vaření a samozřejmě množství kávy, které se mají použít - dělají všechny rozdíly. Při použití opatrně frenchpress na kávu vytváří vynikající šálek kávy. Provedeme vás krok za krokem procesem vaření piva ve Francii.Seznámení s kávovarem French PressPravděpodobně znáte Frenchpress. Díky své jednoduchosti a dobrému vzhledu, skutečnosti, že slouží jako servírovací nádoba, a skutečnosti, že nepotřebuje žádný zdroj energie, činí tento kávovar populární na mnoha místech po celém světě.Frenchpress má mnoho jmen - cafetière, kávový lis, kávový píst a lisovací hrnec. Někdy se také nazývá jednou z jejích oblíbených značek.Konstrukce se skládá z kádinky zasazené do základny a samostatné součásti víka, síťového filtru a plunžru.Ve frenchpressu mletá káva vaří v horké vodě přímo v kádince. Po dosažení doby vaření se mletá káva přes filtrační síto vrhne na dno hrnce. Je to jedna z nejjednodušších pivovarských metod, jaké najdete.Jak používat Frenchpress jako pán v 5 krocíchAť už si vyberete jakýkoli model, metoda, kterou používáte pro výrobu kávy, je v podstatě stejná. Frenchpress vaří kávu metodou ponoření, což znamená, že mletá káva je ponořena do horké vody a poté se kávová mletá část odfiltruje. Ať už se rozhodnete vařit kávu , detaily jsou důležité. Frenchpress, který se používá opatrně, vaří některé z nejlepších káv v okolí.1. Vyberte správný typ mletíHrubá bruska nabízí nejlepší výsledky u french pressu. Většina lisů nepoužívá papírové filtry, které mohou odfiltrovat i ty nejjemnější kávy. Místo toho používají síťový filtr. Používání hrubého mletí pomáhá zajistit hladký, bezcuchý nápoj.Použití hrubé mletí také vede k vyvážené chuti. Optimální extrakce přináší plnost kávového kytice se všemi jasnými a živými kyselinami. Protože v ponořovací metodě je mletá káva v dlouhodobém kontaktu s horkou vodou, použití hrubé mletí snižuje možnost nadměrné extrakce, což může vést k nežádoucí hořkosti a matnější tóny kávy.Aby bylo možné extrahovat plnost aroma kávy, musí být také voda schopna protékat kávovým základem. Hrubé pozemky volně plavou ve vodě pro rovnoměrné vaření.Chcete-li  dosáhnout maximální chuti a vůně, začněte se svými oblíbenými celými zrny a rozdrtte je v domácí mlýnku na kávu. Použitím mlýnku na otřepy zajistíte, aby vaše kávová zrna byla rozemleta na jednotnou velikost. Experimentujte s malými odchylkami ve velikosti, abyste našli tu, která vám přinese to nejlepší z vařené.Pokud kupujete mletou kávu, požádejte o hrubou mletí určenou pro použití ve frenchpressu.2. Vytočte poměr kávy k voděToto je důležitý detail. Neexistuje však jediná správná odpověď na to, jaký je ideální poměr kávy k vodě.Populární doporučená množství se pohybují od 2 až 3 polévkových lžic kávy na každý 8-uncí šálku vody. (Všimněte si, že velikost šálku kávy není univerzální. Například 8-šálek Bodum Chambord má kapacitu 1 litr - což je něco přes čtyři 8-unce šálků.)Tento poměr je dobré začít. Posuďte výsledný nápoj a vylaďte množství kávy, aby vyhovovalo vašemu vkusu, méně používejte pro lehčí a více pro silnější.3. Vařte vodu na správnou teplotuVětšina oddaných uživatelů doporučuje velmi horkou - ale ne vroucí - vodu, asi 200-205 °F. Pokud máte rychlovarnou konvici, je vhodné ji používat. V opačném případě přiveďte vodu do plného varu, ale pak nechte vroucí vodu odpočívat od tepla po dobu 30 sekund až minuty, než začnete vařit.Někteří lidé zahřívají karafu horkou vodou, než se uvaří, aby jejich káva zůstala déle horká - to je dobrý nápad v chladném klimatu nebo v chladném bytě. Za tímto účelem zahřejte karafu horkou vodou, vylijte vodu a poté karafu vysušte, aby se mletá káva nepřilepila na boky a mohla se vařit správně.Když je čas uvařit, budete muset změřit správné množství vody, které se nalije do kádinky frenchpressu. Velká skleněná odměrka s výlevkou - jako Pyrex  - je perfektním nástrojem pro tuto práci.4. Uvařte kávu na správné množství časuZačněte s vařením květu kávy. Do kádinky změřte správné množství mleté ​​kávy a zalijte zhruba stejným objemem vody, aby se základy zcela navlhčily. Nechte ho sedět asi 30 sekund a skutečně uvidíte, že kávová základna „rozkvete“ - bobtnají a mírně bublinkují.Nechte rozkvetlou kávu promíchat, přidejte zbývající vodu a znovu promíchejte. Hůlka na to funguje dobře a chrání skleněnou kádinku před náhodným čipem nebo prasklinou.Nasaďte víko na vařič a upravte píst tak, aby se pouze opíral o vařič. Nechte vařit kávu 3-4 minuty. Toto je optimální množství času pro extrakci. Čekání déle vám dá silnější kávu, ale potenciálně přeextrahované. U silné, ale dobře vyvážené kávy je lepší vyzkoušet experiment s poměrem kávy k vodě nebo velikostí mleté.5. Čas pítPo uplynutí doby extrakce pomalu a rovnoměrně zatlačte píst dolů. Měli byste cítit jemný odpor. Váš nápoj je nyní připraven k pití a můžete jej servírovat přímo z vařící karafy.Pokud nemáte v úmyslu ihned použít veškerou kávu, zvažte zvaření uvařené kávy. Ve frenchpressu je uvařená káva stále v kontaktu s kávovým základem, a pokud sedí příliš dlouho, může se příliš extrahovat.Další použití frenchpressuFrenchpress je skvělý pro vaření a podávání sypaného listového čaje. Pokud má váš lis skleněnou karafu, získáte další bonus, který vám předvede barvu vařeného čaje.