Výsledky vyhledávání pro dotaz studie:

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Kolik kofeinu je v šálku kávy?

Pro mnoho z nás je šálek kávy nedílnou součástí ranního rituálu nebo odpolední přestávky. Káva je však víc než každodenní potěšení. Důvodem jeho popularity je, že je to také jemný stimulant. V moderování může káva příjemně začít ráno nebo vás přes odpolední propad.Ale je možné získat příliš mnoho dobré věci. Znalost obsahu kofeinu v každém druhu kávy je dobrý způsob, jak sledovat příjem kofeinu a ujistit se, že nemáte moc dobré věci.Doporučené úrovně spotřeby kofeinuPodle kliniky Mayo může zdravý dospělý konzumovat až 400 mg kofeinu denně. Toto číslo však může ovlivnit mnoho okolností, například užívání léků, těhotenství a nespavost. Klinika Mayo odhaduje, že 400 mg kofeinu představuje asi čtyři 8-unce šálků kapající nebo filtrační kávy.Možné vedlejší účinky příliš mnoho kofeinuNadměrné pití kávy může samozřejmě vést k přílišné stimulaci. Všechno od pocitu nervozity až po úzkost a spánek je možným vedlejším účinkem pití příliš velkého množství kofeinu. Vysoký krevní tlak a vyšší srdeční frekvence jsou závažnějšími možnými vedlejšími účinky.Dále je kofein považován za návykovou látku; je klasifikován jako tvrdý lék „Schedule 1“, jako je kokain a amfetaminy. I když je to legální droga, stále je to droga a měla by být používána zodpovědně. To znamená, že nenahrazujeme spánek kávou (tolik, jak bychom si mohli přát)!Účinky kofeinu opouští váš systém nějakou dobu. Káva, kterou si užíváte pozdě v noci, může v noci ztěžovat usínání. A špatný noční spánek může zase vést ke zvýšené spotřebě kávy.Protože kofein je návykový, může drasticky snížit příjem kofeinu vést k abstinenčním příznakům, jako je ospalost a bolesti hlavy. Někteří lidé mají více úspěchu snižování kofeinu postupně.Přínosy kofeinu pro zdravíExistuje také dobrá zpráva pro pijáky kávy. Podle Harvard Medical School nedávné studie naznačují, že pití kávy může mít pozitivní dopad na zdraví. Možné přínosy pro pijáky kávy zahrnují snížené riziko Alzheimerovy choroby, cukrovky, Parkinsonovy choroby, některých typů rakoviny, srdečních záchvatů, mrtvice a onemocnění jater. Mezi další výhody patří zlepšený fyzický výkon a kompenzace účinků fyzické námahy.Kolik kofeinu je v šálku kávy?Průměrný 8-uncový šálek kávy obsahuje kdekoli od 90-200 mg kofeinu. Množství kofeinu se může v jednotlivých kávových nápojích velmi lišit. A dokonce i bezkofeinová káva  není zcela bez  kofeinu - bez kofeinu má malé množství kofeinu.Široký sortiment je způsoben tím, že každá vařená káva bude mít různá množství kofeinu v závislosti na:Typ kávových zrnPivovarská technika (kapání, perkulace, francouzský tisk atd.)Typ mletí, který používáte (hrubý nebo jemný)Množství použité mleté ​​kávyPojďme se ponořit do každého z těchto faktorů.Typ kávových zrnKávová zrna Arabica mají mnohem méně kofeinu než kávová zrna Robusta. Fazole Robusta mají ve skutečnosti téměř dvakrát kofein. Pokud chcete pít více než několik šálků kávy denně, rozhodněte se pro fazole Arabica. Díky složitějšímu chuťovému profilu a tónům světlé kyselosti nabízejí fazole Arabica jak jemnější zážitek z pití kávy, tak i ten, který si můžete vychutnat častěji.Metoda vaření kávyMetoda extrakce, kterou používáte k přípravě kávy, ovlivňuje množství kofeinu v šálku. Ponořovací metody, kdy se mletá káva a studená nebo horká voda kombinují, mají tendenci extrahovat více kofeinu. Hrubší moučky upřednostňované při ponořovacích metodách však mají také menší povrchovou plochu než jemněji mletá káva. To snižuje množství extrahovaného kofeinu. French press káva nakonec má o něco méně kofeinu než překapávaná, káva z moka konvice nebo filtrovaná káva na ekvivalentní porci. Perkolující výtažky více kofeinu z kávy.U studené vařené kávy je hrubá mletá káva v dlouhodobém kontaktu s vodou. Ale protože mletí je hrubé a voda studená, je extrakce potlačena. Pivo se často vaří jako koncentrát kávy, který se má ředit. Vzhledem k tomu, že studené pivo je také notoricky hladké, jde to pěkně dolů. Mohlo by to usnadnit pití silnějšího chladu, a tím ho přehánět na kofeinu.Je také snadné to přehánět ledovou kávou, zejména pokud přidáváte sladidla a mléko, které maskují sílu kávy.Druh praženíTmavší pražení mají tendenci mít těžší texturu a hlubší chuť čokolády, ořechů a karamelu. Ale zatímco tmavě pražené zrna chutnají silně, v kofeinu nejsou nutně silné. Ve skutečnosti lehká pražená káva ve skutečnosti obsahuje o něco více kofeinu .Velikost porceZní to příliš zjevně, ale je velmi snadné ji přehlédnout. Když říkáme, že je přibližně 100 mg kofeinu na šálek uvařené kávy, znamená to 8-unci šálku.Protože žijeme v kultuře, kde jsou velikosti podávání tak často velké, a kde rychlé občerstvení také podává kávu, porce kávy mohou pravidelně přesahovat 8 uncí. Možná budete mít 12-uncí šálek kávy, nebo dokonce 14-16-unce šálek. To, co považujete za normální šálek kávy, může být ve skutečnosti šálek a půl nebo dokonce dva.Dokonce i vaše oblíbená kavárna je schopna mít standardní porce větší než 8 uncí. Kolik šálků kávy můžete denně vypít, hodně záleží na velikosti šálku.Obsah kofeinu v EspressuMnožství kofeinového espressa, které obsahuje, je snadné podceňovat. Espresso a káva jsou dvě různé věci . Ano, výstřel espressa je malý. Ale tento 1-uncový snímek espressa má asi polovinu obsahu kofeinu v 8-unci šálku kávy. Pokud jste pijanem espressa, je velmi snadné dosáhnout limitu kofeinu za den.Co když se vám líbí nápoj na bázi espressa? Všechno to dušené mléko nekousí kofein - jen to uřízne hořkou hranu uvařeného nápoje a možná i vaše vnímání skutečné spotřeby kofeinu.Ostatní kofeinové nápoje a zdroje kofeinuKáva není v žádném případě jediným možným zdrojem kofeinu v každodenním životě. Černý čaj i zelený čaj obsahují kofein. Nealkoholické nápoje mohou být zdrojem kofeinu. Energetické nápoje mohou obsahovat stejné množství - a někdy i více - kofeinu než káva. Vedlejší poznámka: Pokud jste stále na plotě o tom, zda jít s kávou nebo energetickým nápojem, zvažte naši konzumaci kávy vs. energetických nápojů .Mnohé zdroje kofeinu jsou méně zřejmé. Čokoláda - a zejména ty, které obsahují vysoké procento kakaové sušiny - mohou obsahovat značné množství kofeinu. Bez kofeinu mohou být u kofeinu překvapivě také látky pro zmírnění bolesti.Všechny tyto další zdroje mohou samozřejmě přidat k vaší denní kvótě na spotřebu kofeinu, čímž se sníží množství kávy, kterou můžete pít. Pokud si kávu opravdu užíváte, podívejte se na štítky jiných potenciálních zdrojů kofeinu a najděte náhražky.Kofein ve vašich oblíbených kávových nápojíchTyto hladiny kofeinu v populárních kávových přípravcích se běžně shodují a jsou dobrým výchozím bodem pro stanovení vaší spotřeby kofeinu. Jak uvidíte, metoda vaření piva hraje rozhodující roli:Percolated káva, 8 unce porce - 200 mg kofeinuFiltrujte nebo odkapávejte kávu, podávejte 8 uncí - 95-165 mg kofeinuKáva z Frenchpressu, 8-uncová porce - 107 mg kofeinuEspresso, 1 unce  - 47-64 mg kofeinuKáva studená, 12 uncí - 150 mg kofeinuSečteno a podtrženoSe všemi výše uvedenými faktory není přesné stanovení množství kofeinu při podávání kávy vždy přímočarou záležitostí.Věnujte pozornost tomu, jak vás káva cítí. Pokud vám navíc šálek kávy způsobí nervozitu, nebo pokud nespíte tak zdravě, jak byste si přáli, můžete zvážit snížení příjmu kávy nebo jen omezit spotřebu kávy na ráno a brzy odpoledne.Moderování je klíčem k tomu, jak si vychutnat kávu naplno a zajistit, že je to pozitivní součást vašeho dne. Pití vysoce kvalitní kávy  méně často a skutečné zaměření na zážitek je skvělý způsob, jak snížit množství kofeinu, který konzumujete, aniž by se omezilo potěšení z pití kávy.

Vaše káva a zdraví - hlavní 3 zdravotní benefity

Všichni jsme slyšeli běžné mýty o zdraví kávy, káva vás zakryje růstem, káva vás vystřízliví, káva vám způsobí nespavost - dobře bych o tyto bajky neztratil žádný spánek. Z nějakého důvodu se lidé snaží dát kávě špatný rap. Bohužel pro ně a naštěstí pro nás milovníky kávy, pětiletá vědecká zpráva USDA nedávno stanovila rekord: Mírná konzumace kávy není spojena se zvýšeným rizikem vzniku dlouhodobých zdravotních problémů . Abychom shrnuli jejich zprávu, uvádíme několik našich oblíbených výhod, které byste si mohli vychutnat s ranní kávou .  Toto je vaše káva a zdraví, naše top 3 oblíbené výhody.Může chránit vaše srdceVědci z Harvardu chtěli posoudit souvislost mezi konzumací kávy a zdravím srdce. Po zkoumání stravy více než 100 000 dospělých, kteří byli sledováni od 70. let, vědci dospěli k závěru, že existuje výrazná inverzní korelace mezi zvýšenou spotřebou kávy a úmrtím na kardiovaskulární onemocnění - která zahrnuje věci, jako je mozková mrtvice, srdeční infarkt a arytmie.Co to všechno znamená? Čím více kávy pijete, tím méně je pravděpodobné, že zemřete na jednu z těchto nešťastných diagnóz. Tak pijte! Ten šálek javy může snížit riziko úmrtí na srdeční choroby.Černá - žádný cukr, prosím!Diabetes typu II (nebo jak to říká vaše teta Thelma - cukry) dosahuje epidemických úrovní, protože podle odhadů Americké asociace pro cukrovku žije s touto chorobou asi 30 milionů Američanů. Ale spolu se stravou a cvičením může být vaše káva vaší tajnou zbraní, která odvádí vysokou hladinu cukru v krvi . Několik studií zjistilo souvislosti mezi zvýšenou spotřebou kávy a sníženým rizikem vzniku cukrovky. Myslíme si, že to může mít něco společného s kávou, díky níž jsou naše buňky citlivější na inzulín, což je hormon, který říká našim buňkám, aby po jídle přijímaly cukr, abychom ho mohli později využít k energii.Udržujte mozek zdravý…Několik studií prokázalo pravděpodobnou souvislost mezi pitím kávy a sníženým rizikem rozvoje demence, a proto USDA zahrnovala do svého vědeckého prohlášení neuroprotektivní účinek kofeinu. Myslíme si, že to má něco společného s toxickými molekulami zvanými beta amyloid - mohou se v mozku hromadit a jsou spojeny s vývojem některých forem demence, jako je Alzheimerova choroba. Káva však může být slabou stránkou beta amyloidu. Studie zjistily, že kofein podávaný myším v koncentracích podobných těm, které získáváme při pití kávy, může snížit množství beta amyloiduv lebkách těchto sýrů. Káva by mohla pomoci našim mozkům podobným způsobem a doufejme, že budoucí studie to ukážou. Mezitím si užijte ranní pohár, zatímco rozdrtíte křížovku!Mohu říct, že jste nadšeni! Předtím, než začnete šílet na cappuccino, mějte na paměti, že konzumace kofeinu vyšší než 400 mg se není doporučeno podle USDA. Údaje o příjmu kávy mnohem vyšší, než je tato, jsou omezené a je zapotřebí více studií, aby bylo možné říci, zda mít či nemá více než asi 5 šálků. Chcete-li optimalizovat své přínosy pro zdraví z kávy, nezapomeňte ji přehánět.Když teď navrhujeme vypít 3-5 šálků kávy, máme na mysli právě to. Nechoďte naplnit svůj šálek krémem a sladidly, protože to přidává další kalorií ve formě cukru a tuku, které vaše tělo nepotřebuje.

Masivní nová studie o 347 077 lidech právě odhalila přesně, kolik kávy byste měli pít každý den. (Než zdravotní rizika převáží přínosy)

Možná to čtete s telefonem v jedné ruce a šálkem kávy v druhé , nebo když se vydáte z práce, setkáte se s kolegou za prací. Pokud tomu tak je, máme několik velmi dobrých zpráv - i když možná s malou námitkou.Během několika posledních let vyšla řada studií, které ukazují, že pití kávy - ve skutečnosti pití hodně kávy - má významné zdravotní přínosy. Ve skutečnosti, někteří navrhli, že by mohlo být velké výhody v pití hojných množství . Velkou nezodpovězenou otázkou však bylo, zda existuje nějaké množství kávy, které je ve skutečnosti „příliš mnoho“. Zdá se, že nyní zbrusu nová studie, která zkoumala 347 077 pijáků kávy, odpověděla: přesný počet šálků kávy, u kterých by se mohly začít objevovat zdravotní problémy, a dokonce by mohl převážit přínosy.Neskrýváme míč. Syntetizací několika z dřívějších „pozitivních“ studií s novým studiem z University of South Australia, které navrhuje horní hranici, můžeme přijít s dokonalým počtem: Pět šálků kávy denně .Zde je pozadí, nová studie a proč, pokud jde o kávu, pět je magické číslo.Nejprve vypijte více kávyZa prvé, výhody. Studie po studii po studiu naznačuje skutečné přínosy pití kávy ze zdravotního hlediska. Jako kávovník jsem sám sledoval několik z nich v průběhu let, včetně: Studie, ve které vědci financovaní American Heart Association a University of Colorado School of Medicine zjistili, že riziko srdečního selhání nebo mrtvice kleslo o 8 procent za každý další šálek kávy denně.Britská studie o 498 123 lidech zjistila, že u těch, kteří obvykle pili kávu, bylo o 10 až 15 procent méně pravděpodobné, že během jakéhokoli desetiletého období zemřou než pijáci bez kávy.Studie na Stanfordské univerzitě, která během několika let sledovala 100 lidí, zjistila, že pijáci kávy mají tendenci žít déle než pijáci bez kávy . Teorie - jen teorie, ale stále - byla taková, že zvýšená spotřeba kofeinu může působit proti „základnímu zánětlivému mechanismu spojenému se stárnutím člověka“.Španělská studie zjistila, že pití čtyř šálků kávy denně vedlo k 64% nižšímu riziku úmrtí mezi účastníky studie ve srovnání s nápoji bez kávy. Pokud si přečtete všechny tyto studie, přijdete s myšlenkou, že pití až čtyř šálků kávy denně může mít některé významné zdravotní přínosy. Ale pokud jsou čtyři dobré, tak co pět? A pokud je pět dobrých, proč ne 10?Ale pak, zastavte se v pětI když se považuji za docela vážného pijáka kávy, pravdou je, že bych jen zřídka obešel kolem tří šálků denně: jeden nebo dva se snídaní a snad jeden odpoledne.Podle této nové studie z jižní Austrálie však mám ještě nějaký prostor, než půjdu do nebezpečné oblasti. Problém, jakmile ho dosáhnete, je bod, ve kterém může zvýšená stimulace vést k srdečním onemocněním. "Abychom si udrželi zdravé srdce a zdravý krevní tlak, lidé musí omezit své kávy na méně než šest šálků denně - podle našich údajů šest bylo bodem zlomu, kde kofein začal negativně ovlivňovat kardiovaskulární riziko," řekla profesorka Elina Hyppönen z australského centra precizního zdraví, jednoho z autorů studie.Konkrétně, jakmile dosáhnete šesti šálků kávy denně, podle studie se riziko srdečních chorob zvyšuje o 22 procent.  Zhou, et al. “Long-Term Coffee Consumption, Caffeine Metabolism Genetics, and Risk of Cardiovascular Disease: a Prospective Analysis of up to 347,077 Individuals and 8368 Cases.” OUP Academic, Oxford University Press, 6 Mar. 2019, https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/3/509/5369955?redirectedFrom=fulltext https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/uosa-aco051019.php.