Výsledky vyhledávání pro dotaz ice coffee:

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Jak dlouho vydrží káva? Jak skladovat kávu pro zachování čerstvosti

Jistě, víte, vyhodit žluklou, starou kávu, ale jsou java zrna ve vaší kuchyni skutečně čerstvá? Než nalijete další šálek kávy, mějte na paměti tyto údaje, abyste se ujistili, že pijete nejčerstvější a nejlépe chutnající kávu.Začněme zodpovězením těchto otázek: Je káva špatná? Vypadá káva  jako u některých položek ve vaší kuchyni?Odpověď zní ne, káva ve skutečnosti nepovede špatně a „špatný“ šálek kávy vás nezdraví. Pokud se však káva nebo zrna smočí, pak ano, nelze je znovu použít a je třeba je vyhodit.Káva je suché, balené jídlo a jako většina suchého zboží není na paměti žádná pevná doba použitelnosti. Kávová zrna jsou při skladování ve správných podmínkách stabilní v suchém stavu.Ale tady je špatná zpráva: Káva po uplynutí doby použitelnosti se zhoršuje a káva, která nebyla správně skladována, ztratí svou chuť a čerstvost.Milovníci kávy  jsou jemní o kvalitě, čerstvosti a chuti. Existuje něco, co zničí pondělní ráno rychleji než káva z podoby par? Myslíme si, že ne. Sestavili jsme tedy praktického průvodce, jak dlouho kávu uchovávat, jak ji uchovávat a další.Jak dlouho vydrží káva ve všech svých formách?Liší se doba skladování kávových zrn od vypršení předem mleté ​​kávy? Změní se teplota skladování? Jak dlouho se vaří, jak dlouho se udrží káva? Pojďme to rozebrat. Zde je návod, jak maximalizovat čerstvost a celkovou chuť vařeného nápoje tím, že vědí, jak dlouho je udržovat v kuchyni.Celá zrnaCelá zrnková káva vydrží nejdéle ze všech. Dobrou praxí je udržovat zrna celé, dokud se nevaří káva pro maximální čerstvost. Když brousíte zrna, brouste přesně to, co budete používat pro vaření. Celá zrnková káva by měla být spotřebována do tří nebo čtyř týdnů.Mletá kávaMleté množství kávy denně potřebné pro dosažení nejlepších výsledků. Pokud si koupíte mleté ​​zrna, je nejlepší jej použít do dvou týdnů od otevření.Vařená kávaNapíj se! Jakmile se vaří, měl by se váš šálek konzumovat ve stejný den, pokud jej udržujete při pokojové teplotě, nejlépe do 12 hodin. Uvařená káva může být skladována po dobu tří až čtyř dnů v lednici.Instantní kávaPokud musíte pít instantní kávu (možná jste ve špetce), použijte ji do dvou týdnů od otevření.Jaké faktory degradují kávová zrna?Nejlepšími přáteli kávy jsou tma a chladné teploty, takže při skladování kávy je třeba se vyvarovat několika věcí. Nesprávně uložené fazole ztratí svěžest a její kvalitní chuť rychle. Zde jsou čtyři nejhorší nepřátelé kávy:1. KyslíkKyslík způsobuje zastaralé kávové boby. Kávová zrna a kyslík se dobře nemísí a fazole se po vystavení na čerstvém vzduchu degradují pouze za několik dní.2. SvětloKávová zrna vypadají opravdu pěkně, když jsou uložena ve sklenicích, že? Ale tady je ta věc: Skleněné nádoby zapuštěné na světlo a pražená kávová zrna při skladování v přímém světle zatuchnou.3. VlhkostVystavení vlhkým podmínkám způsobí poškození kávových zrn. Pražená kávová zrna uchovávejte na chladném a suchém místě.4. TeploPokud se vaří káva, nemá ráda teplo. Pokud je vystavena teplu, zrnka ztratí chuť.Jak správně skladovat kávová zrnaUkládáte kávu správným způsobem? Nyní, když jsme se podívali na to, co způsobuje, že se kávová zrna zhoršuje, pojďme se pustit do toho, jak uložit kávu správným způsobem.1. Správně utěsněte kávu: Kávu  vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Doporučuje se neprůhledný kontejner, aby nemohlo proniknout žádné světlo. Uchovávejte nádobu v chladném, tmavém kabinetu.2.  Nakupte správnou částku: Nekupujte více kávy, než můžete během několika týdnů použít. Nákup příliš mnoho může vést k plýtvání, protože, jak víme, čerstvost netrvá déle než tři až čtyři týdny. Přihlaste se k odběru předplacených služeb  , abyste mohli nakupovat kávu na autopilotu a objevovat svět čerstvé kávy na dosah ruky.3. Udržujte nízkou teplotu a vlhkost:  Káva se nejlépe uchovává v kabinetu, nikoli na desce, protože skříňky jsou obvykle chladnější.Zmrazování kávových zrn: Je to dobrý nápad?Víme, že hlavními nepřáteli kávy jsou vzduch, světlo, vlhkost a teplo, takže zmrazení pro dlouhodobé skladování zní jako slušný nápad. Existují však nějaké nevýhody v tom, že do mrazničky vložíte fazole nebo základ?Ano. Recenze na mraženou kávu se mísí v nejlepším případě, takže mražení fazolí se nedoporučuje.Káva je porézní a měkká, takže snadno absorbuje jiné aroma. To znamená, že bez ohledu na to, co ve vaší mrazničce přetrvává, mohou být kávou absorbovány. Pokud máte v mrazničce zmrazené zbytky, mohla by tato rozmrazená káva uvařit funky chuť.Představte si zmrazení bochníku čerstvě upečeného pekařského chleba. Zní to jako ostuda, že? Čerstvý chléb, který je uložen v mrazničce, nikdy nebude cítit a chutnat stejně, jakmile bude zmrazen a rozmrazen. Jistě, bude to stále bezpečné k jídlu, ale čerstvé by byly nesrovnatelně lepší.Totéž platí pro kávu. Dalo by se to zmrazit, ale nikdy to nebude cítit ani chutnat. Víme, že čerstvost je nezbytná pro kvalitní kávu, takže ji nezmrazujte.Co kdybyste náhodou narazili na některé zrnkové kávové boby, které byste nikdy nespotřebovali dříve, než začnou být zastaralé? Pokud tedy absolutně musíte zmrazit fazole, uchovávejte je v neotevřených vakuově uzavřených obalech nebo ve velmi vzduchotěsných obalech. Až budete připraveni je použít, nechte je zahřát na pokojovou teplotu.Je lednička lepší možností skladování kávových zrn? Zdálo by se, jako by chladné a temné podnebí lednice bylo dobré pro půdu a fazole, ale není. Chlazená kávová moučka a fazole zrají rychleji, což znamená, že čerstvost a chuť klesá. V lednici kondenzuje kávová zrna a fazole, takže vonné oleje kávy jsou tlačeny na povrch.Už nikdy se nemusíte bát, že by kávová zrna ztracenáJedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby káva ve vaší kuchyni byla vždy ta nejčerstvější, je koupit jen dost. Nekupujte více, než kolik využijete během několika týdnů. Můžete si být jisti, že budete neustále vařit ty nejchutnější a nejčerstvější šálky kávy tím, že vytvoříte rutinu nákupu kávy.S předplatným Atlas si můžete vybrat plán, který vám vyhovuje. Káva jednoho původu je dodávána čerstvá, bez jakéhokoli úsilí z vaší strany a v množství, které pracuje pro vaši rutinu.Místo možného nadměrného nákupu kávy získejte každý měsíc přesně to, co potřebujete. Překvapte své chuťové pohárky novou kávou z jiné země. A protože víme, jak důležitá je čerstvá káva, pečíme ji do 24 hodin od odeslání k vám, která porazí všechna kávová sedátka na polici obchodu s potravinami.Každý měsíc předplatného je k dispozici nová kávová země a nový čerstvě upečený pytel fazolí, ochutnávky, pohlednice a tipy na vaření - svět kávy dodávaný čerstvě do vašich dveří. Shewmake, Michael. “How Long Does Coffee Last? How to Store Coffee to Preserve Freshness.” Atlas Coffee Club Blog | Club Culture, 27 June 2019, https://club.atlascoffeeclub.com/how-long-does-coffee-last/.

Jak může mlýnek na kávu vylepšit vaši rutinní kávu

Mletí kávových zrn doma je příjemným způsobem, jak se více zapojit do procesu vaření kávy. To vám umožní přesněji ovládat váš nápoj a samozřejmě není tajemstvím, že čerstvost je klíčem k vytvoření skvělého šálku kávy!Pokud hledáte nejlepší jednozložkové celé fazole  (my vyrábíme pouze kávu speciální kvality), je rozumné zacházet s nimi správně. Mnoho těkavých aromatických a aromatických sloučenin, díky nimž je káva jednoho původu tak jedinečná a vzrušující, se po mletí rychle rozptýlí. Když mletou kávu těsně před vařením, zajistíte, aby všechny její aromatické aroma a vůně z kávy učinily šálku pro skvělou degustační kávu.Také pro pouhé smyslové potěšení nelze zážitek porazit. Vaše kuchyně bude naplněna bohatou vůní kavárny.Alternativy mlýnku na kávuOpravdu potřebujete mlýnek na kávu? Technicky ne. Tuto osvěžující aroma čerstvě mleté ​​kávy můžete získat některými osvěžujícími technologiemi. Na primitivním konci stupnice můžete rozdrtit své zrna v třecí misce nebo tloučku nebo mramorovým válečkem - pracné, ale uspokojivé metody. To samozřejmě vytvoří hrubý a relativně nerovnoměrný grind.K mletí kávových zrn můžete také použít mixér nebo kuchyňský robot. Mixování opakujte raději než v neustálém chodu, aby se zrna a jejich oleje nepřehřívaly.Tyto alternativní metody mletí kávy vám dodávají čerstvě rozemletou vůni. Cílenou a dokonce i mletou velikostí - klíčem k vaření trvale skvělé kávy s rovnoměrnou extrakcí chutí - je však obtížné dosáhnout bez správného mlýnku.O mletí kávyTyto alternativní metody mletí kávy vám pravděpodobně pouze pomohou představit vám potěšení z čerstvě mleté ​​zrna, takže se rozhodnete, že opravdu chcete mlýnek na kávu.Zde je několik věcí, které byste měli zvážit před zakoupením, jakož i několik tipů, jak z mlýnku na kávu vytěžit maximum a udržet jej ve skvělé kondici.Najděte nejlepší mlýnek na kávu pro vásMlýnek na kávu mají širokou škálu cen a kvalitativních úrovní. Nadějný kávový znalec možná nebude chtít na začátku udělat významnou investici. Upřímně řečeno, samotná čerstvost může být obrovským faktorem při výběru mlýnků na kávu.Druhy mlýnků na kávuNa trhu existuje mnoho stylů mlýnků na kávu. Mezi hlavní rozdíly patří ruční mlýnky na kávu vs. elektrické mlýnky na kávu a lopatkové mlýnky na kávu proti mlýnkům na burr kávu. Podívejte se na našich pět nejlepších oblíbených zde .Elektrické mlýnky na kávu vs. ruční mlýnky na kávuElektrický mlýnek na kávu nic nepřekonává pro snadné použití. Pokud používáte kapačku na kávu a chcete rozmělnit dostatek celých fazolí, aby vařilo několik šálků kávy najednou, elektrická bruska je cesta.Ruční bruska však nabízí některé neočekávané výhody. Ruční mlýnek na kávu je vhodnější pro menší množství a proces trvá minutu nebo dvě. Ale tento proces je zábavný a uspokojivý. Je to také mnohem tišší než elektrický mlýnek na kávu, pokud dáváte přednost kontemplativní ranní kávové rutině. Jsou skvělé pro malé kuchyně s omezeným prostorem na pultu. Nejlepší ze všeho může být ruční bruska levnou a přenosnou možností.JavaPresse Ruční mlýnek na kávu  s Kónické Burr mlýn , jeden z našich nejoblíbenějších brusky, může skutečně vejde uvnitř eroPress Káva a Espresso Maker . S tímto manuálním přenosným nastavením můžete připravit skvělou kávu kdekoli.Hario  Ceramic Coffee Mill  , nebo „Skerton Pro“ má keramickou Burr mlýn a další ruční mlýnek na kávu možnost - dobrou volbou, pokud hledáte pro ruční mlýnek s poněkud větší kapacitou vám.Ruční mlýnek na kávu může být skvělý způsob, jak získat přesnost frézky za velmi dostupnou cenu.Blade brusky vs. kuželové bruskyBlade brusky točí celé zrna, až je čepel z nerezové oceli rozseká na postupně menší kousky. Čím více kroužíte kávová zrna, tím jemnější je mletá káva v průměru. Hlavní námitka vůči ostří brusky je, že kávové sedliny jsou nerovnoměrné, což vede k nerovnoměrným výsledkům ve vašem ranním hrnku.Výhodou kotoučových brusek je, že jsou často minimální investice. Kromě toho mlýnek čepel může sloužit také jako koření mlýnku, jako je tento Krups F203 Electric Spice a mlýnek na kávu . Pokud používáte kávový mlýnek také na koření, některé aromatické oleje z koření mohou ovlivnit chuť mleté ​​kávy, proto je nezbytné pravidelné a důkladné čištění.Milovníci kávy často rychle zavírají ostří brusky, protože ti, kteří chtějí mít kontrolu nad všemi aspekty procesu vaření, zjistí, že přesná bruska s vyšším koncem s vícenásobným nastavením mletí je změnou hry. Automatický mlýnek nabízí konzistentní mletí, které je nezbytné pro řízení procesu vaření a zajištění skvělé kávy.Burr Grinders zvážitCo se nám na kávové mlýně Baratza Encore Conical Burr Coffee líbí,  je to, že nabízí 40 nastavení mletí. S rozsahem od velmi jemného po hrubý, je to skvělá volba pro milovníka kávy, který má kávovar na espresso a také se těší na dokonalý šálek studené kávy. Pokud se opravdu chcete rozladit, je zde také mlýnek na kávu Baratza Virtuoso +  Conical Burr . Kromě nabídky 40 velikostí mletí, jako je levnější Baratza Encore, má Virtuoso + digitální časovač pro mimořádnou přesnost, velkou rovnoměrnost broušení a vyšší rychlost. Časovač také umožňuje určit přesné množství kávy, kterou potřebujete vařit, a poté každé ráno jednoduše stisknout tlačítko. Mlýnek na kávu Burr s menším rozsahem nastavení může stále nabízet skvělé výsledky za přijatelnější cenu. Tento   elektrický mlýnek na kávu Ariette DeLonghi  má 15 nastavení a jedno z nich může dobře fungovat pro kávovar na espresso. Capresso 560,01 Nekonečno Kuželové Burr bruska  nabízí 16 nastavení a je snadno ovladatelný a cenově dostupné. OXO BREW Kuželové Burr mlýnek na kávu  je další volbou cena těsně pod $ 100 s 15 nastaveními. S mlýnkem na frézy budete přesně vědět, jakou velikost mletí získáváte, a výsledky budou konzistentní a rovnoměrné, což je zásadní faktor pro přípravu ideální kávy. S kávou, na velikosti opravdu záleží .Kromě konzistence nabízejí otřepové brusky přesnost, která je někdy až záhadná. Lze je upravit tak, aby produkovaly širokou škálu velikostí mletí, takže můžete experimentovat s procesem extrakce a zdokonalovat své dovednosti vaření.Mlýnek na kávu, zejména pro kávovary EspressoPijáci espressa vědí, že perfektní vaření espressa může znamenat rozdíl mezi čistě dobrým espresem a vynikajícím, s charakteristickou hloubkou chuti a příjemnou hlavou crema.Zatímco většina mlýnků na kávu má nastavení pro jemné důvody, nemusí být nutně zaměřena na vážného milovníka espressa, který skutečně ocení přesnost jemného mletí, které tyto možnosti nabízejí.Baratza Sette 270  je ideální pro espresso perfekcionista. Kromě 30 nastavení je k dispozici 9 mikro úprav pro jemné doladění espressa s absolutní přesností.Základní úroveň Baratza Sette 30  má mechanismus broušení otřepů speciálně určený pro espresso s nastavením, která jsou také vhodná pro AeroPress. Jedná se o přístupnou, ale funkčně dostupnou aktualizaci z kotoučové brusky.Elegantní Nuova Simonelli Grinta  nabízí mikrometrické ovládání mletí pro velmi rafinovanou přesnost. Může mlet až 8 liber fazolí za hodinu. To může být více, než potřebujete pro domácí použití, ale tato úroveň energie znamená velkou odolnost pro domácí baristy.Přesný mlýnek na kávu: Řízení extrakčního procesuExtrakce je proces, kterým se z mleté ​​kávy přitahují příchutě. Když je káva nedostatečně extrahována, do kávy se nedostalo příliš mnoho příchutí kávy, což má za následek nevyvážený aromatický profil, který může být pikantní a kyselý. V přeextrahované kávě bylo extrahováno příliš mnoho aromatických sloučenin, čímž se nerovnováha posunula směrem k hořké a těžké.Velikost mletí je ústředním faktorem v procesu extrakce. Zhruba řečeno, čím jemnější je mletá káva, tím větší je povrchová plocha. Více plochy povrchu znamená rychlejší a důkladnější extrakci.Při experimentování s různými metodami vaření, jako je french press, vaření za studena, pour-over, kapající káva a dokonce i espresso , zjistíte, že každá metoda má svou optimální velikost mletí.Při metodách extrakce ponořením, jako je  káva z frenchpressu a vařená za studena , se kávová mletá ponoří do vody. Hrubé mletí zajišťuje, že voda může volně proudit kolem půdy, aby extrahovala aroma a zabránila delšímu kontaktu s vodou, což by vedlo k nadměrné extrakci.Jak efektivně používat váš mlýnek na kávuAť už použijete jakoukoli metodu, budete chtít přesně změřit množství zrn pro požadované množství kávy. Pro celé fazole můžete použít odměrku. Nebo investujte do měřítka, jako je tato digitální kávovar Gator  s vestavěným časovačem.Pokud používáte mlýnek na maso, kuchyňský robot nebo mixér, je důležité si dát čas. Rozhodněte se o tom, jaký způsob vaření chcete použít. Pak pulzujte celé zrna, zkontrolujte velikost půdy a znovu pulzujte. Tento postup opakujte, dokud nedosáhnete požadované velikosti mletí, a dejte pozor, abyste se nezahřáli.Pokud používáte frézu na broušení, upravte ji pouze na požadované nastavení. Vzhledem k tomu, že velikost mletí má tak znatelný účinek na extrakci, možná budete chtít zapsat poznámky o výsledných vacích z různých velikostí mletí, jak jemně doladíte proces vaření.Používáte-li ruční brusku, nejprve zkontrolujte rozmělnění několika fazolí. Poté můžete upravit a brousit své předem změřené fazole.Čištění a údržba mlýnku na kávuI když máte mlýnek na mletí, který se používá výhradně na kávu, je čištění mletého na kávu nezbytné jak pro udržení mlýnku na kávu v dobrém stavu, tak pro přípravu trvale čerstvé chutné kávy.Když jsou mleté ​​celé fazole, uvolní se éterické oleje. Tyto oleje - v kombinaci s jemnými kávovými částicemi - pokrývají otřepy v mlecí komoře, násypku na zrna a kde se shromažďuje čerstvě mletá káva.Kávový olej se může hromadit a lepit. Tyto oleje, kávové částice a jemný kávový prach mohou nakonec ucpat váš stroj, což brání výkonu a dokonce vede k rozbitým částem. Kromě toho se částice oleje a kávy mohou stát zastaralými a narušit chuť vašich následných čerstvě rozemletých šarží celých fazolí.Každodenní péčeKlíčem je bdělost a důslednost. Jednoduše udržujte měkký kartáč u domácí brusky a vyhazujte násypku a mlecí komoru denně nebo dokonce týdně, což je skvělé opatření, aby se zabránilo hromadění.Nádobu a mlecí komoru můžete také utřít papírovou utěrkou nebo měkkým hadříkem, aby se odstranil prach z kávy a mletí a zbytkové kávové oleje. Z důvodu bezpečnosti vždy před čištěním odpojte brusku ze sítě.Hloubkové čištěníDomácí bruska může představovat vážnou investici a důkladné čištění ji udržuje ve špičkovém stavu. Jednou z metod je provozovat rýži přes váš mlýnek, aby absorboval částice a oleje, ale jak ekonomický a jednoduchý, jak to zní, není to nutně nejlepší volba. Zrna rýže mohou být těžší než kávová zrna, což může stresovat otřepy a motor. Rýže může také zanechat zbytkový škrobový prášek, který se může v průběhu času hromadit a způsobit problémy.Potravinářské pelety jako Urnex Grindz Professional Coffee Grinder Cleaning Tablets odvedou  skvělou práci. Jednou nebo dvakrát měsíčně můžete pomocí mlýnku na kávu spustit lžíci pelet a následovat několik celých zrn, abyste se ujistili, že v mlýnku na kávu nezůstaly žádné pelety částic.Kromě toho můžete každý měsíc provádět hloubkové čištění - uspokojující práci. Začněte odpojením brusky. U mnoha mlýnků na kávu můžete vnější otřepy odstranit kroucením a vyjmutím límce.Vzduch je skvělým prvním krokem k úniku z písku. Mohli byste použít plechovku stlačeného vzduchu, jakou používáte k čištění klávesnice.Po tomto počátečním kroku můžete pomocí měkkého zubního kartáčku nebo dřevěného párátka odstranit stopy nečistot z vnějších a vnitřních otřepů, rozemlít koš a skluz. Následně měkkým hadříkem v koši na mletí a skluzu odstraníte všechny stopy oleje.Vezměte prosím na vědomí, že voda není citlivým otřepem přítelem. Vždy používejte suchý hadřík.Potěšení z mletí vlastní kávyPokud jste jako mnozí milovníci kávy, můžete si vychutnat co nejlepší zážitek z kávy, od získávání oblíbených fazolí až po vyzkoušení různých metod vaření piva. Při mletí fazolí doma pomáhá experimentovat s velikostí mletých těl, aby vám vynesla všechny nuance a vůně v kávě.Stojí za to začít s nejlepšími fazolemi. Díky předplatnému na kávu si můžete vyzkoušet nejkvalitnější kávové speciality jednoho původu a speciality z celého světa. 

Jak si vyrobit ledovou kávu

Vyrazíte každé ráno na kávu? Je snadné vyrazit do místních kaváren a hledat vítěznou ledovou kávu, ale proč se každý den utrácet, když si ji můžete udělat doma? Až příliš často si pijáci kávy myslí, že ledová káva vyrobená baristy je mnohem lepší než výroba domácí.Existuje však několik výherních tipů a triků, jak z pohodlí vaší kuchyně trvale vyrábět ledovou kávu v kavárně. Jakmile se dostanete na kloub, nebude vám vůbec nic chybět. Pokud jste zaneprázdněni ráno, můžete dokonce vyrobit dávku, která vydrží několik dní.Než začnete doma vyrábět dokonalou ledovou kávu, je třeba mít na paměti několik důležitých tipů, včetně poznání rozdílu mezi ledovou kávou a vařením za studena a toho, jak výběr správné kávy může pokaždé zajistit dokonalý šálek.Proč jsou čerstvě mletá kávová zrna lepší volbou?Čerstvě mletá káva chutná lépe než mletá káva. Než se rozhodnete, že to řeknou jen zdvořilé kávové know-it-alls, vyslechněte nás. Existuje několik důvodů, proč toto tvrzení zálohovat. Skutečným rozhodujícím faktorem je chuť, ale nejprve se do toho víme.Oxidace  - Při mletí kávových zrn zahájíte proces oxidace a molekuly vzduchu a sloučeniny kávy se smíchají. Když se to stane dlouho předtím, než se vaří s kávou, chuť a aroma se z fazolí uvolní příliš brzy, než se k vám dostanete.Vlhkost  - Vlhkost ve vzduchu může degradovat kávu. Vlhkost je nepřítelem kávové základny, proto je káva nejlepší skladovat na tmavém a suchém místě.Snížení CO2 - Oxid uhličitý přenáší olej z kávových zrn na kávu a mletí vytváří větší prostor pro únik oxidu uhličitého. Broušení fazolí těsně před vařením snižuje tento únik CO2.Z těchto tří velmi důležitých důvodů by mělo být vytvoření šálku kávy v domácnosti nejlépe zahájeno čerstvým mletím fazole. Kvalita chuti a vůně bude lepší než u všech předem rozmletých fazolí, které si můžete koupit.Domácí Iced Coffee Tipy pro úspěchChcete několik zasvěcených tipů, jak připravit ledovou kávu? Pokud jste se pokusili vyrobit ledovou kávu doma a výsledky byly méně než hodné kavárny, nebojte se. Použití těchto osvědčených triků zajistí silný, plný a lahodný šálek studené javy kdykoli a kdekoli. Postupujte takto:Ujistěte se, že používáte čerstvá kávová zrna, která byla správně uložena na chladném a suchém místě. Čerstvé kávové boby budou vždy produkovat nejlépe chutnající kávu.K přípravě ledové kávy používejte středně až tmavě pražená fazole, protože silná káva bude bohatší, když bude ledová.Kávová zrna by měla být v ideálním případě čerstvě mletá  těsně před vařením (ale nenechte se tím zastavit v domácí ledové kávě).I když se hodně zaměřuje na typ kávy použité při vaření, není to jediný faktor, který je třeba zvážit. Také byste mohli používat špatnou vodu. Použití filtrované vody zlepší chuť vaší kávy - přece jen voda tvoří většinu vařeného nápoje!Zmočená ledová káva je pravděpodobně jednou z nejčastějších chyb, pokud jde o vlastní výrobu. Nikdy nalijte horkou kávu na led! Jsou lepší způsoby, věřte nám. Možná používáte vysoce kvalitní kávová zrna a filtrovanou vodu, ale roztavený led zhorší chuť a vyústí v neuspokojivý zážitek z domácí kávy.Nechcete zalévat ledovou kávu? Zde je skvělý trik: Připravte kostky ledu na kávu pomocí zbylé kávy. Jednoduše naplňte misku na kostky ledu kávou, zmrazte a do své kávy přidejte kostky. Nyní budete mít chladný nápoj, aniž byste zchladili chuť.Nedovolte, aby vaše ledové kávové nápoje byly zničeny nerozpuštěnými cukrovými granulemi. Jestliže jste užil cukru v kávě, udělat jednoduchý sirup místo . Nazývají to jednoduché z nějakého důvodu - je to opravdu snadné vyrobit a změnit hru na domácí ledovou kávu. Budete mít sladkou tekutinovou dobrotu, kterou si můžete přidat do svého pivovaru, a poté, co uděláte dávku, můžete skladovat jednoduchý sirup na několik dní.Rozdíl mezi studenou vodou a ledovou kávouLedová káva je již dlouho oblíbeným milovníkem kofeinu, ale v poslední době se v kavárnách a dokonce i v obchodech s potravinami objevuje studená voda. Co dělá studené pivo jiné než tradiční ledová káva? I když si můžete myslet, že jsou stejné, existují mezi nimi specifické rozdíly.Cold Brew CoffeeStudená voda se nikdy nezahřívá. Mletá káva se máčí 18 nebo více hodin ve studené vodě.Vařená zima se vyrábí jako kávový koncentrát, který má dvakrát vyšší obsah kofeinu než běžná uvařená káva. Poté se přidá podle potřeby do vody nebo mléka do zředění.Chuť studené kávy je obecně sladší a jemnější než běžná káva.Ledová kávaVaří se jakýmkoli způsobem - v Keurigu, french pressu atd. je vařeno za horka a poté je zchlazeno.Jednoduše přidejte led do kávy s pokojovou teplotou a voila, máte ledovou kávu.Chuť je plná a ne tak sladká jako studená voda.Jak mám vařit ledovou kávu?Výroba ledové kávy je opravdu jednoduchá a nejlepší je, že můžete použít to, co již máte doma.Používáte typický frenchpress ? Začněte vařit jako obvykle. Můžete také strčit kávu a studenou vodu - aniž byste se ponořili - a frenchpress postavit do lednice až do rána.Pokud jste loajální k nalévání kávy, použijte to!Ledová káva začíná jako běžná káva, proto se vařte jako obvykle a kávu odložte stranou až do rána (nebo alespoň pár hodin). Vážně, to je vše. Neexistují žádné další speciální kroky, které by se daly udělat kromě vaření kávy ještě před tím, než byste ji chtěli pít. Když se probudíte, jednoduše nalijte kávu na pokojovou teplotu na led a nechte ji lékařem, jak chcete. Není třeba vydávat se na šálek studené joe. Je to situace oboustranně výhodná.Perfektní recept na domácí ledovou kávuNásledujte tento přímý recept na ledovou kávu bez selhání a každé ráno připravte výherní šálek. Zde je přehled toho, co potřebujete.Co budete potřebovat:Čerstvě mletá kávová zrnaFiltrovaná vodaVáš kávovar dle výběruSkleněná nádoba s víkemJednoduchý sirup pro sladkost, je-li to žádoucí1. Začněte kvalitní kávovou zrnkou střední až tmavé kvality. Máte-li mlýnek na kávu, mlete si kávová zrna vždy čerstvě, když vaříte kávu.2. Ať už používáte French press, nalévání nebo dokonce kávovar Keurig, vařte kávu jako obvykle.3. Nechte kávu sedět několik hodin nebo přes noc, aby vychladla (utěsněná ve skleněné nádobě s víkem), takže do rána bude mít pokojová teplota.4. Vytvořte jednoduchý vanilkový sirup (volitelné).1/2 šálku vody1/2 šálku cukru1/2 čajové lžičky vanilkového extraktuPřiveďte cukr a vodu k varu v pánvi. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a směs nechte vychladnout. Přidejte vanilkový extrakt.5. Ráno přidejte kostky ledu do kávy s pokojovou teplotou a podle chuti přidejte jednoduchý sirup. Pokud chcete, přidejte stříkající mléko nebo smetanu. Tady se nic neděje, takže si připravte ledovou kávu, jak se vám to líbí. Shewmake, Michael. “How to Make Iced Coffee: Everything You Need to Pull Off a Perfect Cup.” Atlas Coffee Club Blog | Club Culture, 19 June 2019, https://club.atlascoffeeclub.com/how-to-make-iced-coffee/. 

Kde najít nejlepší kávu na světě

Co z kávy dělá uchazeče o nejlepší kávu na světě? Je to kombinace faktorů. Od geologie po geografii, historii, kulturu a botaniku až po zemědělství hraje v pití kávy mnoho prvků. A ideální fazole také vyžaduje ideální ošetření.Spousta lásky a odborných znalostí se věnuje výrobě hvězdného šálku kávy - zde jsou klíče k pěstování a vaření nejlepší kávy, následované nejlepšími výběry z populárních zemí vyrábějících kávu z celého světa.Pěstování kávyProtože většina kvality a charakteru kávy závisí na specifikách lokality - jako je nadmořská výška, mikroklima a půda - znalci kávy hledají kávy s jediným původem.Jedním z primárních faktorů určujících kvalitu kávy je samotný druh kávových zrn. Kávovník Arabica produkuje fazole, které jsou složitější a chutnější než fazole rostliny Robusta. Zeměpis také hraje velkou roli v kvalitě a chuti - kávy jsou identifikovány nejprve podle země jejich původu.Sklizeň a zpracování  kávových třešní (ano! - káva je vlastně ovoce), kvalitou a chutí další vlivy kávové. Poté je k dispozici správné skladování a přeprava fazolí, aby se zajistilo, že příchutě a vůně kávy zůstávají na svém vrcholu.Perfekně pražená, Perfektně mletáKávovary také hrají velkou roli při určování chuťového profilu a vlastností vařeného nápoje. Různé druhy pečení - světlá, středně tmavá a tmavá - každá zvýrazňuje různé tóny a vlastnosti. Obecně řečeno, lehčí pečené kávy mají jasnou kyselost  a nechají svítit ovocné a květinové tóny kávy. Tmavší pečeně zdůrazňují hlubší příchutě, jako je čokoláda, karamel a ořechy.Dalším klíčovým faktorem je správné mletí celé kávové boby. Od jemného práškového mletí pro řeckou kávu až po hrubou mletou kávu pro dokonalý šálek francouzského lisu nebo za studena, řádné mletá káva je pro úspěch nezbytná.Káva a vědomíPro odpovědného milovníka kávy jde kultura a etika ruku v ruce. Nejlepší šálkem kávy je vždy šálkem kávy s odpovědným zdrojem. Spravedlivý obchod (nebo lepší) postupy a udržitelnost životního prostředí jsou nezbytné jak pro dobrou kávu, tak pro dobré svědomí.Kultura kávyV neposlední řadě je zde kultura kávy. Kultura hraje roli v tom, jak pijeme naši kávu, od velkého amerického šálku joe po chutné italské espresso. A káva zase hraje v kultuře obrovskou roli - po staletí byly kavárny a kavárny centrem tvůrčí a intelektuální diskuse. Pijáci kávy po celém světě se účastní legendární tradice.Regiony pěstující kávu po celém světěKaždá oblast pěstování kávy má svůj vlastní terroir, zemědělské postupy a metody zpracování, které ohromně ovlivňují chuťový profil. Seznámení s nejlepšími pěstitelskými regiony na světě je skvělé místo, kde začít. Pojďme se vydat na prohlídku nejlepších káv na světě prozkoumáním některých regionů pěstujících kávu a seznámením se s tím, co je činí zvláštními.EtiopieEtiopská káva je skvělým místem pro zahájení našeho turné, protože je považováno za místo narození kávy . Legenda je, že pastevec koz jménem Kaldi viděl, že jeho stádo bylo živější po pastvě na plodech konkrétní rostliny. Jednalo se samozřejmě o kávové třešně z kávovníku Arabica - Coffea arabica.Káva dostala také své jméno v Etiopii. Provincie Kaffa v jižní Etiopii získala své jméno podle arabského slova „qahwa“, původu našeho slova pro kávu.V dnešní Etiopii hraje káva v kultuře stále velkou roli. Etiopský kávový obřad zahrnuje pražení zelených kávových zrn. Celé fazole se pak buší a vaří. Uvařená káva je vylita elegantně z výšky a káva se vypije ve třech slavnostních kolech.Chcete-li si užít kvalitní etiopskou kávu, nemusíte ovládat etiopský kávový obřad. V centrální vysočině Etiopie je oblast zvaná Sidamo (někdy Sidama). Vysoké nadmořské výšky zde zpomalují zrání kávových rostlin Arabica. To dává kávám višní a fazolí čas na vytvoření komplexního chuťového profilu.U kávy Sidamo je jedinečná Yirgacheffe , pěstovaná v nejvyšších výškách v regionu. Je bohatá a hladká, s vůní bobule a čokolády.JemenZ místa narození kávy nyní cestujeme na místo, které historicky umisťovalo kávu na mapu. Guvernér Osmanské říše byl umístěn v Jemenu v 16. století. Miloval místní kávový nápoj a představil ho Suleimanu velkolepému. Sultán to také miloval. Popularita kávy se rozšířila po celé Osmanské říši do měst jako Vídeň a Budapešť, jejichž kultura kávy zůstává legendární.Dnes je Jemen zpět na mapě milovníka kávy. Kvalitní jemenský Udaini je známý svými čokoládovými, květinovými a kořenitými tóny.KeňaKeňa je bohatá na vynikající pěstitelské oblasti kávy, z nichž většina se nachází na vysokých plošinách mezi Mt. Keňa a Nairobi. Regiony jako Nyeri, Thika a Murang'a - na úpatí hor Aberdare - jsou známé produkcí neobvykle složitých fazolí Arabica. Keňské odrůdy kávy zahrnují SL 28 a African K7, francouzskou odrůdu Bourbon Bourbon. Kenya Twiga AA od Nyeri se svými sladkými a šťavnatou vůní citrusů a čokolády, je skvělý úvod do bohaté a pikantní keňské chuťového profilu.Keňská kávová zrna mají systém třídění podle velikosti. Kávová AA kávová zrna AA, spolu s většími arašídy, patří mezi nejlepší v Africe. Keňa AA se pěstuje v nadmořské výšce 1 700 až 1 900 metrů a kvalifikuje je pro označení SHG (Strictly High Grown) a SHB (Strictly Hard Bean).Historie kávového průmyslu v Keni není šťastná, ale stále se zlepšuje. Od konce britské vlády se situace v Keni zlepšila. Nairobi Coffee Exchange využívá aukční systém  pro výrobu kávy v zemi, aby vytvořil transparentní systém stanovení cen založený na kvalitě.IndonésieNizozemští kolonisté viděli potenciál pro produkci kávy, který nabízí indonéské klima a vysoké nadmořské výšky na indonéském ostrově Java, a představili kávové plantáže.Indonésie produkuje hodně kávy - kávová zrna Robusta i kávová zrna Arabica. Zaměříme se zde na jejich kvalitní fazole Arabica. Nejlepší indonéské kávy Arabica se pěstují na ostrově Sulawesi (známý pro odrůdu Toraja), na ostrově Java, na Bali (a zejména v oblasti Kintamani), Papua (západní část ostrova Papua - Nová Guinea), a - možná nejznámější ze všech - ostrov Sumatra.Káva Sumatra je charakteristická svou metodou zpracování. Káva Sumatra je loupaná za mokra - proces zvaný „giling basah“ . Dobrá káva Sumatran  má kromě jiných vůní plné tělo, relativně nízkou kyselost a bohatý a zemitý chuťový charakter s tóny tabáku, kakaa a cedru. Káva Sumatra Mandheling - jedna z nejznámějších odrůd - se pěstuje v oblasti Aceh v severní Sumatře. Káva Gayo pochází také z regionu Aceh, z oblasti kolem břehů jezera Tawar. Káva Sumatra Lintong roste západně od jezera Toba. Sumatra Mandheling - popsaná jako ovocná a hladká s plným tělem a téměř funky, zemitou chutí - je káva, která zavedla kávu Sumatran kávovým znalcům světa.Indonésie je známá pro jiný druh zpracování kávy: kávu Kopi Luwak. Známá také jako káva civet, je vyrobena z kávových zrn, které byly zpracovány průchodem zažívacím traktem asijského palmového civetu, malého savce. Díky tomu je jednou z nejdražších káv na světě. Kopi Luwak je stále kontroverzní káva . Tam, kde byly zpracované kávové boby kdysi shromážděny ve volné přírodě, nyní existují civetové farmy, kde jsou asijské palmové civety drženy v zajetí a krmeny třešněmi pro tuto neobvyklou metodu zpracování kávy.KostarikaKostarika je vážný stát pěstující kávu. Výše jsme zmínili, že fazole Arabica jsou lepší než Robusta. V Kostarice je veškerá káva arabica. Kostarický kávový institut (ICAFE - Instituto del Café de Costa Rica) provádí výzkum zemědělských postupů a kávových rostlin. Hodně z kávového průmyslu Kostariky spočívá v produkci kávy na malých kávových plantážích nezávislými pěstiteli kávy.Region Central Valley, kde se nachází hlavní město San Jose, se těší slunečnímu záření s deštivými odpoledne - vynikající počasí pro pěstování kávy. Vysoké nadmořské výšky a sopečná půda také přispívají k pěstování vysoce kvalitní kávy. Úzká země s mořem na obou stranách, hornatý terén Kostariky má několik hvězdných oblastí, kde se pěstuje káva, a vyrábí kávu se širokou škálou chuťových profilů.Doka Estate v centrálním údolí je známá výrobou některé z nejlepších Kostarických káv. Oblast Cartago produkuje odrůdy catuai a caturra. Pro jasnější a citlivější vůni je ručně vybral Peaberry, káva s vysokou nadmořskou výškou z oblasti Tres Rios.Z Kostarických káv je nejznámější káva Tarrazu. Oblast Tarrazu s vysokou nadmořskou výškou produkuje labužnické kávy s označením SHG. Nejlepší káva Tarrazu  se vyznačuje těžkým tělem a lahodným chuťovým profilem včetně mléčné čokolády a sladké smetany.Iniciativy v Kostarice zahrnují kapitolu IWCA (International Women Coffee Coffee Alliance) a neobvyklé označení - Bird Friendly kávy. Tato certifikace zaměřená na zvýšení biologické rozmanitosti znamená, že certifikované farmy mají pokrytí některých vyšších stromů, kde mohou ptáci hnízdit. Shade také zpomaluje růst kávy, což jí umožňuje vyvíjet se ve složitosti, což z ní činí oboustranně výhodné pro ptáky i pijáky kávy. Certifikace kávy Kostarika zahrnují také kávu fair trade, bio kávu a kávu v deštném pralese.Kávová zrna Kostariky se dobře hodí na lehkou, střední a tmavou praženou, v závislosti na hledaném chuťovém profilu.GuatemalaDalší středoamerickou kávou produkující oblast je Guatemala. Guatemalské kávy mají horlivé následování a existuje celá řada guatemalských káv z čeho vybírat. Je to proto, že káva Guatemaly se pěstuje v několika vynikajících oblastech pěstování kávy, z nichž každá má své vlastní podmínky pro výrobu kávy s výraznou osobností.Vysoké nadmořské výšky oblasti Huehuetenango (1 500 až 1 800 metrů) poblíž Mexika vyzařují jas a kyselost fazole. Huehuetenango káva je ovocná a komplexní.Oblast kolem jezera Atitlán má sopečnou půdu, která produkuje kávová zrna s tóny čokolády a ořechů. Kávy z Guatemalské Antigua se pěstují také ve sopečné půdě a mají tendenci být plné a sladké a mají také tóny čokolády a ovoce.Guatemalské deštné pralesy Cobánské kávy jsou bohaté a kořenité s květinovými i vinnými tóny. Plošina Fraijanes, v hornaté oblasti obklopující město Guatemala, má nadmořské výšky 1 200 až 1 500 metrů a vynikající sopečnou půdu. Fraijanes káva má jasnou kyselost a plné tělo. Volcán San Marcos, nejmokřejší a nejteplejší z guatemalských oblastí, kde se pěstuje káva, produkuje kávu s výraznou kyselostí.Tato vynikající káva z oblasti Huehuetenango , která se pěstuje v nadmořské výšce 1 800 metrů, spojuje živou vůni třešní s hladkými lahodnými tóny mléčné čokolády.BrazílieBrazílie je výrobna kávy - rostou přes třetinu světové kávy. Brazílie je bohatá na deštné pralesy a má vynikající klima pro pěstování kávy.Jedná se o největšího světového výrobce kávy a ne všechna jeho produkce je káva jediné kvality. Brazílie produkuje fazole Arabica i Robusta a některé brazilské kávy se používají pro instantní kávu. Brazilští výrobci kávy také pěstují kávu používanou v kávových směsích, a zejména směsích espressa. Důvodem je to, že velká část brazilské kávy se nepěstuje ve vysokých nadmořských výškách některých jiných zemí produkujících kávu.Brazilské kávy se často vyznačují relativně nízkou kyselostí a mírným a vyváženým aromatickým profilem, díky nimž jsou vhodné pro míchání. Brazilské kávy, a zejména Brazílie Cerrado a Bourbon Santos, si také pečou dobře. Tmavá pražená káva z Brazílie je velmi často hlavní složkou směsí espressa.Brazílie samozřejmě také vyrábí některé jemné kávy. Jedním z nich je Bourbon Santos, pěstovaný převážně na severu Minas Gerais. Bourbon Santos se vyznačuje středním tělem, sladkými a ořechovými příchutěmi a poměrně nízkou kyselostí. V úrodné půdě v jižní části Minas Gerais roste další brazilská káva noty - Carmo de Minas.Jednou z nejlepších brazilských káv je Mantiqueria de Minas , káva bohatá na vůně čokolády, kokosu a ořechů.KolumbieKolumbijské kávy patří snad k nejznámějším, a to částečně kvůli marketingové strategii. Národní federace pěstitelů kávy (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia) dlouhodobě propaguje zájmy kolumbijského kávového průmyslu. Také dali kolumbijské kávě tvář tím, že vymysleli postavu Juan Valdez, obrazový nástroj propagující kolumbijskou kávu ve Spojených státech v pozdější části 20. století.Kromě úspěšného hromadného marketingu produkuje Kolumbie také některé jemné kávové boby. Kolumbijská káva pochází z kávových zrn Arabica a většinu z nich pěstují nezávislí zemědělci na malých farmách. Pěstitelské podmínky pro kávovary v Kolumbii jsou vynikající. Oblasti pěstování kávy ve vysoké nadmořské výšce se sopečnou půdou produkují kvalitní kávová zrna. Kávy se zde také často pěstují ve stínu, což jim dává čas na vývoj ve složitosti.Kolumbijská káva se pěstuje na Vysočině pohoří Sierra Nevada a na svazích pohoří And. Tato kolumbijská káva z andské oblasti , která se pěstuje v nadmořské výšce 1650 metrů, má příjemnou sladkou a ovocnou kyselost spojenou s bohatými přípitky.Dalším faktorem, který pomáhá kolumbijským kávovým zrnám lesknout, je styl pěstování kávy a způsob sklizně, který je upřednostňován v mnoha vysoce nadmořských a kvalitních zemích vyrábějících kávu. Zejména na malých farmách, vzhledem k členitému terénu, se káva často sklízí ručně. To znamená, že třešně se často sbírají na vrcholu zralosti, zatímco ostatní nechávají dozrát.Speciální kávy a globální zkušenosti s kávouPůvod a kvalita kávových zrn je důležitá. Káva je však ve svém středu kulturním zážitkem. Například kávové kultury v Itálii, Indii, Řecku a Etiopii poskytují výrazné zážitky. Metoda vaření, stupeň pečení, mletí celých zrn a způsob přípravy jsou všechny důležité faktory, ale kulturní kontext a historie kávového nápoje přidávají smysl pro potěšení z jednoduchého šálku kávy.Kultura řecké kávyItalská kultura kávy je pro mnoho z nás dobře známa a měla velký dopad na to, jak si kávu užíváme ve Spojených státech. Ale Řecko - italský soused - má úplně jinou kulturu kávy s mnohem staršími kořeny.Tradiční řecká káva je technicky turecká káva . To sahá do doby, kdy to, co je nyní Řecko, bylo součástí Osmanské říše. Osmanové odešli a bohatá lahodná káva zůstala v průběhu staletí prakticky nezměněna. V Řecku to byla až do nedávné doby hlavní druh kávy. Ve většině domácností je káva stále podávána. Je také populární v kavárnách v Aténách a jinde, které jsou nedílnou součástí silné kultury kávy v Řecku.K výrobě řecké kávy se pražená kávová zrna mele na jemný prášek. Mletá káva se mísí se studenou vodou ve speciální kávové konvici zvané „briki“ - vyslovuje se „bree-kee“. Množství kávy se může lišit, ale obvykle se jedná o lžičku kávy spolu s lžičkou cukru na sladkou kávu. a méně pro středně sladké. Poté se káva přivede k mírnému zahřátí na nízkou teplotu. Podává se v šálcích espressa nebo demitasových šálcích, vždy s vysokou studenou sklenicí vody na boku.Řecké přestávky na kávu nemají být spěchány. A ve skutečnosti nemůžete pít řeckou kávu příliš rychle. Bohatá káva v řeckém stylu nemá kávové sedliny odfiltrované. Musíte jen být trpěliví a nechat mletou kávu usadit ve dně šálku a mezitím si užít nějakou konverzaci.Indická kultura kávyAčkoli mnoho lidí spojuje čaj s Indií, existuje určitě indická kultura kávy. Příprava jihoindické filtrační kávy - někdy nazývané káva mysore, káva stupně nebo filtr kaapi - je zajímavým zážitkem z kávy.K tomu potřebujete indický kávový filtr. Zařízení je podobné tomu, které se používá k přípravě vietnamské kapající kávy. Umístěte mletou kávu do horní části tohoto relativně jednoduchého kávovaru, zalijeme horkou vodou a přikryjeme hrnec. Káva se musí vařit a sbírat v nádobě na dně několik minut. Mezitím si zahřejete mléko. Jihoindická káva je silná a horké mléko si dobře bere.Popularita kávy je věcí regionu. V Tamil Nadu, Karnataka a Andhra Pradesh je káva běžná. Sufi muslimský svatý Baba Budan představil nápoj z Jemenu do jižní Indie v 17. století. Během britské vlády se popularita kávy dále zvýšila.Tato sladká mléčná indická káva a způsob její přípravy nabízejí výrazně odlišný zážitek z kávy.Nejlepší káva na světěAť už si kávu vyberete jako svou oblíbenou, je zajímavé si všimnout faktorů, které ji vytvořily. Kvalita a charakter kávy závisí na geologii, zeměpisu, botanice a zemědělských postupech. Čerstvost, pečení a mletí jsou také důležitými faktory. A to je vše v pořádku, než se k vám dostane.Pak je tu rituál přípravy. Dokonce i ty nejjednodušší přípravy provedené pečlivě přidají k vašemu dni civilizovanou poznámku.

5 metod přípravy kávy - Jejich výhody a nevýhody

Říkáme tomu „z kávy“ z nějakého důvodu. Když máte sáček kávových zrn, vše, co opravdu máte, jsou suroviny. Je jen na vás, abyste dokončili to, co matka příroda a zemědělci začali, a metoda, kterou používáte, zásadně změní způsob, jakým se vaše káva ukáže.Problém? Existují různé způsoby výroby kávy a každý z nich přináší odlišné výsledky.Víte, která metoda vaření je nejvhodnější pro lehčí a zelenější příchutě a která metoda dělá kávu s nejméně chutí? Jaká je nejlepší teplota vody pro optimální kávu? Jaký je nejlepší grind pro aeropress? V této první splátce společnosti Coffee Science se podíváme na výhody a nevýhody pěti oblíbených způsobů výroby a na konci budete přesně vědět, jak vydělat kávu, kterou dáváte přednost. Začněme! FRENCH PRESS  SOUHRNFrench Press patří mezi nejjednodušší a nejúčinnější metody vaření piva. Je to rychlý proces, který nepochází z chuti a vytváří bohatou, tmavou kávu. Tato metoda je používána po celém světě pod různými jmény (káva pístu, někdo?) A její univerzální přitažlivost je dobře zasloužená: dělá skvělou kávu.DOBA LOUHOVÁNÍ4 minutyOPTIMÁLNÍ TYP PRAŽENÍ Střední - tmavá ÚROVEŇ MLETÍ KÁVY  HrubýOBTÍŽNOST PŘÍPRAVYSnadný, jednoduchýOBTÍŽNOST ČIŠTĚNÍSnadný, jednoduchýZÁSAH DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍŽádnýKLADYFrancouzský tisk je ideální volbou pro každodenní chutnou kávu. Trvá to jen čtyři minuty, takže i lidé, kteří potřebují kávu na cestách, najdou čas na skvělý šálek. Francouzský lis také nepoužívá filtry ani nevytváří odpad (a pokud chcete být kreativní, najděte zelenou cestu k opětovnému použití kávové sedliny, například kompostu).NEVÝHODYMůžete vyrobit tolik kávy ve francouzském tisku. Musíte také vařit vodu zvlášť, ale to je součást zábavy.KDY K POUŽITÍZatímco francouzský lis lze použít na jakýkoli typ pečeně, funguje dobře pro středně až tmavé pečení. Protože pozemky zůstávají v kontaktu s vodou déle, je tu mnohem bohatší pivo. A i když si můžete myslet, že můžete měřit měření, poměr vaření kávy a vody je rozdíl mezi průměrnou a skvělou kávou. Změřte si přísady; budete rádi, že jste to udělali!AEROPRES  SOUHRNAeropress je skvělou volbou pro každého, kdo potřebuje připravit jeden šálek kávy, cestující, kempující a lidi, kteří nemají prostor pro velké množství vařeného zařízení.DOBA LOUHOVÁNÍ4 minutyOPTIMÁLNÍ TYP PRAŽENÍVšechny druhy pečeněÚROVEŇ MLETÍ KÁVYPokutaOBTÍŽNOST PŘÍPRAVYSnadný, jednoduchýOBTÍŽNOST ČIŠTĚNÍSnadný, jednoduchýZÁSAH DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍŽádný KLADYAeropress je jako francouzský tisk, kromě toho, že je přenosnější. Je snadné házet batoh, když se vydáte na kempový víkend (nebo si nechte zásuvku na stole, pokud nemůžete vydržet kancelářskou kávu). Metoda Aeropress má stejnou ohleduplnost vůči životnímu prostředí (protože používá pouze velmi malý filtr) a produkuje skvělý nápoj. Aeropress také může udělat espresso !  NEVÝHODYOpět skončí jen malé množství kávy. Musíte také ohřát vodu; táborová kamna to usnadňují. Pokud pracujete pouze s dřevěným ohněm, může to chvíli trvat, než se voda uvaří. Ale pokud jste druh člověka, který je venku v kempu, pravděpodobně vám nebude vadit, když ráno sedíte kolem ohně. KDY K POUŽITÍPoužijte Aeropress, pokud chcete vařit v horkém stavu a nemáte veškerý výstroj nebo cestujete (přečtěte si úplný průvodce aeropressem a kempováním ). Ať jste kdekoli na světě, vždy potřebujete skvělou kávu a Aeropress to může dosáhnout. POUROVER  SOUHRNPourover je nejlepší volbou pro lékárnu na kávu. Nejen, že nastavení pouroveru vypadá spíše jako alchymistický projekt, ale tato metoda odhaluje všechny jemnosti v fazolí a kreslí více aroma a chutí. Až začnete používat pourover, budete chtít vytáhnout své kávové aroma . DOBA LOUHOVÁNÍ4 minutyOPTIMÁLNÍ TYP PRAŽENÍ Lehká káva / komplexní chuťÚROVEŇ MLETÍ KÁVYFine - MediumOBTÍŽNOST PŘÍPRAVYSnadný, jednoduchýOBTÍŽNOST ČIŠTĚNÍSnadný, jednoduchýZÁSAH DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍMéně důležitý KLADYI když to produkuje jemnější šálek kávy, pourover stále netrvá moc času. A pokud máte kvalitní kávová zrna, je to nejlepší způsob, jak si je užít. Nebudete mít složitější nebo uspokojivější pivo. NEVÝHODYNa rozdíl od našich prvních dvou metod, tato metoda vyžaduje filtr. Pokud si koupíte nebělené, biologicky rozložitelné filtry, dopad na životní prostředí bude zanedbatelný a filtr neovlivní chuť kávy. KDY K POUŽITÍPokud máte lehčí pečenou nebo kávu s ovocnějšími tóny a složitějšími chutěmi, použijte pourover. Tato metoda zanechá hořkost a jednoduše vám umožní vychutnat si výsledky experimentů s kávou.Klikněte zde pro našeho průvodce přípravou Pourover DRIP COFFEE  SOUHRNKapající káva je metodou vaření : je zjevně horší než mnoho alternativ, ale to a její pohodlí jsou součástí kouzla. Můžete si vyrobit naprosto přijatelný šálek kapající kávy - a pokud nemáte přístup do sporáku nebo kotle, může to být vaše nejlepší volba. DOBA LOUHOVÁNÍ4 minutyOPTIMÁLNÍ TYP PRAŽENÍVšechny typyÚROVEŇ MLETÍ KÁVY  Fine - Medium OBTÍŽNOST PŘÍPRAVYSnadný, jednoduchý OBTÍŽNOST ČIŠTĚNÍSnadný, jednoduchý ZÁSAH DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍMéně důležitý  KLADYKapající káva je výhodná a můžete ji rychle vydělat. Stroj ohřívá vodu pro vás a poté udržuje hrnec v teple. Pokud hledáte jen kofein, je to metoda pro vás. NEVÝHODYPokud jste investovali do kvalitních kávových zrn, pravděpodobně je nechcete prosadit přes odkapávací kávovar. Nemůžete ovládat teplo vody a části stroje jsou obvykle vyrobeny z plastu, což určitě budete chtít. V závislosti na vašem zařízení bude možná nutné použít filtry. Káva může také chvíli sedět, než ji pijete. To také ochutnáte. KDY K POUŽITÍPokud hledáte jen trochu energie, použijte metodu kapající kávy. Fazole nezpracovává dobře, protože obvykle vypálí chuť z lehkých pečeně a udržuje pouze nejsilnější vlastnosti tmavých pečeně. Je to absolutně nejvhodnější metoda, ale namítáme, že další minuta nebo dvě potřebné pro jiné metody stojí za to. Chápeme však, že zoufalé časy vyžadují také zoufaná opatření. STUDENÁ SOUHRNMetoda vaření je něco, na co lidé obvykle zapomenou, ale je to skvělá volba pro letní měsíce nebo když chcete kávu používat v receptech. Vyžaduje to více pozornosti, ale nemůžete získat lepší chlazenou kávu než studená. DOBA LOUHOVÁNÍ12 hodinOPTIMÁLNÍ TYP PRAŽENÍ Všechny typy ÚROVEŇ MLETÍ KÁVY  Fine - Medium OBTÍŽNOST PŘÍPRAVYSnadný, jednoduchý OBTÍŽNOST ČIŠTĚNÍSnadný, jednoduchý ZÁSAH DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍŽádný  KLADYChlad se vařil docela jednoduše, a to bije ledovou kávu - vaše káva nebude zalévat dolů, jak se tání ledu. Je to osvěžující způsob, jak dostat kofein, když je venku venku. Žádné ekologické dopady ani zde!NEVÝHODYVaření za studena trvá chvíli - obvykle přes noc nebo někdy déle, v závislosti na způsobu vaření (podívejte se na tyto možnosti vaření za studena ). Až budete připraveni tuto kávu používat, budete ji také muset napínat.

Masivní nová studie o 347 077 lidech právě odhalila přesně, kolik kávy byste měli pít každý den. (Než zdravotní rizika převáží přínosy)

Možná to čtete s telefonem v jedné ruce a šálkem kávy v druhé , nebo když se vydáte z práce, setkáte se s kolegou za prací. Pokud tomu tak je, máme několik velmi dobrých zpráv - i když možná s malou námitkou.Během několika posledních let vyšla řada studií, které ukazují, že pití kávy - ve skutečnosti pití hodně kávy - má významné zdravotní přínosy. Ve skutečnosti, někteří navrhli, že by mohlo být velké výhody v pití hojných množství . Velkou nezodpovězenou otázkou však bylo, zda existuje nějaké množství kávy, které je ve skutečnosti „příliš mnoho“. Zdá se, že nyní zbrusu nová studie, která zkoumala 347 077 pijáků kávy, odpověděla: přesný počet šálků kávy, u kterých by se mohly začít objevovat zdravotní problémy, a dokonce by mohl převážit přínosy.Neskrýváme míč. Syntetizací několika z dřívějších „pozitivních“ studií s novým studiem z University of South Australia, které navrhuje horní hranici, můžeme přijít s dokonalým počtem: Pět šálků kávy denně .Zde je pozadí, nová studie a proč, pokud jde o kávu, pět je magické číslo.Nejprve vypijte více kávyZa prvé, výhody. Studie po studii po studiu naznačuje skutečné přínosy pití kávy ze zdravotního hlediska. Jako kávovník jsem sám sledoval několik z nich v průběhu let, včetně: Studie, ve které vědci financovaní American Heart Association a University of Colorado School of Medicine zjistili, že riziko srdečního selhání nebo mrtvice kleslo o 8 procent za každý další šálek kávy denně.Britská studie o 498 123 lidech zjistila, že u těch, kteří obvykle pili kávu, bylo o 10 až 15 procent méně pravděpodobné, že během jakéhokoli desetiletého období zemřou než pijáci bez kávy.Studie na Stanfordské univerzitě, která během několika let sledovala 100 lidí, zjistila, že pijáci kávy mají tendenci žít déle než pijáci bez kávy . Teorie - jen teorie, ale stále - byla taková, že zvýšená spotřeba kofeinu může působit proti „základnímu zánětlivému mechanismu spojenému se stárnutím člověka“.Španělská studie zjistila, že pití čtyř šálků kávy denně vedlo k 64% nižšímu riziku úmrtí mezi účastníky studie ve srovnání s nápoji bez kávy. Pokud si přečtete všechny tyto studie, přijdete s myšlenkou, že pití až čtyř šálků kávy denně může mít některé významné zdravotní přínosy. Ale pokud jsou čtyři dobré, tak co pět? A pokud je pět dobrých, proč ne 10?Ale pak, zastavte se v pětI když se považuji za docela vážného pijáka kávy, pravdou je, že bych jen zřídka obešel kolem tří šálků denně: jeden nebo dva se snídaní a snad jeden odpoledne.Podle této nové studie z jižní Austrálie však mám ještě nějaký prostor, než půjdu do nebezpečné oblasti. Problém, jakmile ho dosáhnete, je bod, ve kterém může zvýšená stimulace vést k srdečním onemocněním. "Abychom si udrželi zdravé srdce a zdravý krevní tlak, lidé musí omezit své kávy na méně než šest šálků denně - podle našich údajů šest bylo bodem zlomu, kde kofein začal negativně ovlivňovat kardiovaskulární riziko," řekla profesorka Elina Hyppönen z australského centra precizního zdraví, jednoho z autorů studie.Konkrétně, jakmile dosáhnete šesti šálků kávy denně, podle studie se riziko srdečních chorob zvyšuje o 22 procent.  Zhou, et al. “Long-Term Coffee Consumption, Caffeine Metabolism Genetics, and Risk of Cardiovascular Disease: a Prospective Analysis of up to 347,077 Individuals and 8368 Cases.” OUP Academic, Oxford University Press, 6 Mar. 2019, https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/3/509/5369955?redirectedFrom=fulltext https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/uosa-aco051019.php.