Výsledky vyhledávání pro dotaz energetické nápoje:

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Jak dlouho vydrží káva? Jak skladovat kávu pro zachování čerstvosti

Jistě, víte, vyhodit žluklou, starou kávu, ale jsou java zrna ve vaší kuchyni skutečně čerstvá? Než nalijete další šálek kávy, mějte na paměti tyto údaje, abyste se ujistili, že pijete nejčerstvější a nejlépe chutnající kávu.Začněme zodpovězením těchto otázek: Je káva špatná? Vypadá káva  jako u některých položek ve vaší kuchyni?Odpověď zní ne, káva ve skutečnosti nepovede špatně a „špatný“ šálek kávy vás nezdraví. Pokud se však káva nebo zrna smočí, pak ano, nelze je znovu použít a je třeba je vyhodit.Káva je suché, balené jídlo a jako většina suchého zboží není na paměti žádná pevná doba použitelnosti. Kávová zrna jsou při skladování ve správných podmínkách stabilní v suchém stavu.Ale tady je špatná zpráva: Káva po uplynutí doby použitelnosti se zhoršuje a káva, která nebyla správně skladována, ztratí svou chuť a čerstvost.Milovníci kávy  jsou jemní o kvalitě, čerstvosti a chuti. Existuje něco, co zničí pondělní ráno rychleji než káva z podoby par? Myslíme si, že ne. Sestavili jsme tedy praktického průvodce, jak dlouho kávu uchovávat, jak ji uchovávat a další.Jak dlouho vydrží káva ve všech svých formách?Liší se doba skladování kávových zrn od vypršení předem mleté ​​kávy? Změní se teplota skladování? Jak dlouho se vaří, jak dlouho se udrží káva? Pojďme to rozebrat. Zde je návod, jak maximalizovat čerstvost a celkovou chuť vařeného nápoje tím, že vědí, jak dlouho je udržovat v kuchyni.Celá zrnaCelá zrnková káva vydrží nejdéle ze všech. Dobrou praxí je udržovat zrna celé, dokud se nevaří káva pro maximální čerstvost. Když brousíte zrna, brouste přesně to, co budete používat pro vaření. Celá zrnková káva by měla být spotřebována do tří nebo čtyř týdnů.Mletá kávaMleté množství kávy denně potřebné pro dosažení nejlepších výsledků. Pokud si koupíte mleté ​​zrna, je nejlepší jej použít do dvou týdnů od otevření.Vařená kávaNapíj se! Jakmile se vaří, měl by se váš šálek konzumovat ve stejný den, pokud jej udržujete při pokojové teplotě, nejlépe do 12 hodin. Uvařená káva může být skladována po dobu tří až čtyř dnů v lednici.Instantní kávaPokud musíte pít instantní kávu (možná jste ve špetce), použijte ji do dvou týdnů od otevření.Jaké faktory degradují kávová zrna?Nejlepšími přáteli kávy jsou tma a chladné teploty, takže při skladování kávy je třeba se vyvarovat několika věcí. Nesprávně uložené fazole ztratí svěžest a její kvalitní chuť rychle. Zde jsou čtyři nejhorší nepřátelé kávy:1. KyslíkKyslík způsobuje zastaralé kávové boby. Kávová zrna a kyslík se dobře nemísí a fazole se po vystavení na čerstvém vzduchu degradují pouze za několik dní.2. SvětloKávová zrna vypadají opravdu pěkně, když jsou uložena ve sklenicích, že? Ale tady je ta věc: Skleněné nádoby zapuštěné na světlo a pražená kávová zrna při skladování v přímém světle zatuchnou.3. VlhkostVystavení vlhkým podmínkám způsobí poškození kávových zrn. Pražená kávová zrna uchovávejte na chladném a suchém místě.4. TeploPokud se vaří káva, nemá ráda teplo. Pokud je vystavena teplu, zrnka ztratí chuť.Jak správně skladovat kávová zrnaUkládáte kávu správným způsobem? Nyní, když jsme se podívali na to, co způsobuje, že se kávová zrna zhoršuje, pojďme se pustit do toho, jak uložit kávu správným způsobem.1. Správně utěsněte kávu: Kávu  vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Doporučuje se neprůhledný kontejner, aby nemohlo proniknout žádné světlo. Uchovávejte nádobu v chladném, tmavém kabinetu.2.  Nakupte správnou částku: Nekupujte více kávy, než můžete během několika týdnů použít. Nákup příliš mnoho může vést k plýtvání, protože, jak víme, čerstvost netrvá déle než tři až čtyři týdny. Přihlaste se k odběru předplacených služeb  , abyste mohli nakupovat kávu na autopilotu a objevovat svět čerstvé kávy na dosah ruky.3. Udržujte nízkou teplotu a vlhkost:  Káva se nejlépe uchovává v kabinetu, nikoli na desce, protože skříňky jsou obvykle chladnější.Zmrazování kávových zrn: Je to dobrý nápad?Víme, že hlavními nepřáteli kávy jsou vzduch, světlo, vlhkost a teplo, takže zmrazení pro dlouhodobé skladování zní jako slušný nápad. Existují však nějaké nevýhody v tom, že do mrazničky vložíte fazole nebo základ?Ano. Recenze na mraženou kávu se mísí v nejlepším případě, takže mražení fazolí se nedoporučuje.Káva je porézní a měkká, takže snadno absorbuje jiné aroma. To znamená, že bez ohledu na to, co ve vaší mrazničce přetrvává, mohou být kávou absorbovány. Pokud máte v mrazničce zmrazené zbytky, mohla by tato rozmrazená káva uvařit funky chuť.Představte si zmrazení bochníku čerstvě upečeného pekařského chleba. Zní to jako ostuda, že? Čerstvý chléb, který je uložen v mrazničce, nikdy nebude cítit a chutnat stejně, jakmile bude zmrazen a rozmrazen. Jistě, bude to stále bezpečné k jídlu, ale čerstvé by byly nesrovnatelně lepší.Totéž platí pro kávu. Dalo by se to zmrazit, ale nikdy to nebude cítit ani chutnat. Víme, že čerstvost je nezbytná pro kvalitní kávu, takže ji nezmrazujte.Co kdybyste náhodou narazili na některé zrnkové kávové boby, které byste nikdy nespotřebovali dříve, než začnou být zastaralé? Pokud tedy absolutně musíte zmrazit fazole, uchovávejte je v neotevřených vakuově uzavřených obalech nebo ve velmi vzduchotěsných obalech. Až budete připraveni je použít, nechte je zahřát na pokojovou teplotu.Je lednička lepší možností skladování kávových zrn? Zdálo by se, jako by chladné a temné podnebí lednice bylo dobré pro půdu a fazole, ale není. Chlazená kávová moučka a fazole zrají rychleji, což znamená, že čerstvost a chuť klesá. V lednici kondenzuje kávová zrna a fazole, takže vonné oleje kávy jsou tlačeny na povrch.Už nikdy se nemusíte bát, že by kávová zrna ztracenáJedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby káva ve vaší kuchyni byla vždy ta nejčerstvější, je koupit jen dost. Nekupujte více, než kolik využijete během několika týdnů. Můžete si být jisti, že budete neustále vařit ty nejchutnější a nejčerstvější šálky kávy tím, že vytvoříte rutinu nákupu kávy.S předplatným Atlas si můžete vybrat plán, který vám vyhovuje. Káva jednoho původu je dodávána čerstvá, bez jakéhokoli úsilí z vaší strany a v množství, které pracuje pro vaši rutinu.Místo možného nadměrného nákupu kávy získejte každý měsíc přesně to, co potřebujete. Překvapte své chuťové pohárky novou kávou z jiné země. A protože víme, jak důležitá je čerstvá káva, pečíme ji do 24 hodin od odeslání k vám, která porazí všechna kávová sedátka na polici obchodu s potravinami.Každý měsíc předplatného je k dispozici nová kávová země a nový čerstvě upečený pytel fazolí, ochutnávky, pohlednice a tipy na vaření - svět kávy dodávaný čerstvě do vašich dveří. Shewmake, Michael. “How Long Does Coffee Last? How to Store Coffee to Preserve Freshness.” Atlas Coffee Club Blog | Club Culture, 27 June 2019, https://club.atlascoffeeclub.com/how-long-does-coffee-last/.

Kolik kofeinu je v šálku kávy?

Pro mnoho z nás je šálek kávy nedílnou součástí ranního rituálu nebo odpolední přestávky. Káva je však víc než každodenní potěšení. Důvodem jeho popularity je, že je to také jemný stimulant. V moderování může káva příjemně začít ráno nebo vás přes odpolední propad.Ale je možné získat příliš mnoho dobré věci. Znalost obsahu kofeinu v každém druhu kávy je dobrý způsob, jak sledovat příjem kofeinu a ujistit se, že nemáte moc dobré věci.Doporučené úrovně spotřeby kofeinuPodle kliniky Mayo může zdravý dospělý konzumovat až 400 mg kofeinu denně. Toto číslo však může ovlivnit mnoho okolností, například užívání léků, těhotenství a nespavost. Klinika Mayo odhaduje, že 400 mg kofeinu představuje asi čtyři 8-unce šálků kapající nebo filtrační kávy.Možné vedlejší účinky příliš mnoho kofeinuNadměrné pití kávy může samozřejmě vést k přílišné stimulaci. Všechno od pocitu nervozity až po úzkost a spánek je možným vedlejším účinkem pití příliš velkého množství kofeinu. Vysoký krevní tlak a vyšší srdeční frekvence jsou závažnějšími možnými vedlejšími účinky.Dále je kofein považován za návykovou látku; je klasifikován jako tvrdý lék „Schedule 1“, jako je kokain a amfetaminy. I když je to legální droga, stále je to droga a měla by být používána zodpovědně. To znamená, že nenahrazujeme spánek kávou (tolik, jak bychom si mohli přát)!Účinky kofeinu opouští váš systém nějakou dobu. Káva, kterou si užíváte pozdě v noci, může v noci ztěžovat usínání. A špatný noční spánek může zase vést ke zvýšené spotřebě kávy.Protože kofein je návykový, může drasticky snížit příjem kofeinu vést k abstinenčním příznakům, jako je ospalost a bolesti hlavy. Někteří lidé mají více úspěchu snižování kofeinu postupně.Přínosy kofeinu pro zdravíExistuje také dobrá zpráva pro pijáky kávy. Podle Harvard Medical School nedávné studie naznačují, že pití kávy může mít pozitivní dopad na zdraví. Možné přínosy pro pijáky kávy zahrnují snížené riziko Alzheimerovy choroby, cukrovky, Parkinsonovy choroby, některých typů rakoviny, srdečních záchvatů, mrtvice a onemocnění jater. Mezi další výhody patří zlepšený fyzický výkon a kompenzace účinků fyzické námahy.Kolik kofeinu je v šálku kávy?Průměrný 8-uncový šálek kávy obsahuje kdekoli od 90-200 mg kofeinu. Množství kofeinu se může v jednotlivých kávových nápojích velmi lišit. A dokonce i bezkofeinová káva  není zcela bez  kofeinu - bez kofeinu má malé množství kofeinu.Široký sortiment je způsoben tím, že každá vařená káva bude mít různá množství kofeinu v závislosti na:Typ kávových zrnPivovarská technika (kapání, perkulace, francouzský tisk atd.)Typ mletí, který používáte (hrubý nebo jemný)Množství použité mleté ​​kávyPojďme se ponořit do každého z těchto faktorů.Typ kávových zrnKávová zrna Arabica mají mnohem méně kofeinu než kávová zrna Robusta. Fazole Robusta mají ve skutečnosti téměř dvakrát kofein. Pokud chcete pít více než několik šálků kávy denně, rozhodněte se pro fazole Arabica. Díky složitějšímu chuťovému profilu a tónům světlé kyselosti nabízejí fazole Arabica jak jemnější zážitek z pití kávy, tak i ten, který si můžete vychutnat častěji.Metoda vaření kávyMetoda extrakce, kterou používáte k přípravě kávy, ovlivňuje množství kofeinu v šálku. Ponořovací metody, kdy se mletá káva a studená nebo horká voda kombinují, mají tendenci extrahovat více kofeinu. Hrubší moučky upřednostňované při ponořovacích metodách však mají také menší povrchovou plochu než jemněji mletá káva. To snižuje množství extrahovaného kofeinu. French press káva nakonec má o něco méně kofeinu než překapávaná, káva z moka konvice nebo filtrovaná káva na ekvivalentní porci. Perkolující výtažky více kofeinu z kávy.U studené vařené kávy je hrubá mletá káva v dlouhodobém kontaktu s vodou. Ale protože mletí je hrubé a voda studená, je extrakce potlačena. Pivo se často vaří jako koncentrát kávy, který se má ředit. Vzhledem k tomu, že studené pivo je také notoricky hladké, jde to pěkně dolů. Mohlo by to usnadnit pití silnějšího chladu, a tím ho přehánět na kofeinu.Je také snadné to přehánět ledovou kávou, zejména pokud přidáváte sladidla a mléko, které maskují sílu kávy.Druh praženíTmavší pražení mají tendenci mít těžší texturu a hlubší chuť čokolády, ořechů a karamelu. Ale zatímco tmavě pražené zrna chutnají silně, v kofeinu nejsou nutně silné. Ve skutečnosti lehká pražená káva ve skutečnosti obsahuje o něco více kofeinu .Velikost porceZní to příliš zjevně, ale je velmi snadné ji přehlédnout. Když říkáme, že je přibližně 100 mg kofeinu na šálek uvařené kávy, znamená to 8-unci šálku.Protože žijeme v kultuře, kde jsou velikosti podávání tak často velké, a kde rychlé občerstvení také podává kávu, porce kávy mohou pravidelně přesahovat 8 uncí. Možná budete mít 12-uncí šálek kávy, nebo dokonce 14-16-unce šálek. To, co považujete za normální šálek kávy, může být ve skutečnosti šálek a půl nebo dokonce dva.Dokonce i vaše oblíbená kavárna je schopna mít standardní porce větší než 8 uncí. Kolik šálků kávy můžete denně vypít, hodně záleží na velikosti šálku.Obsah kofeinu v EspressuMnožství kofeinového espressa, které obsahuje, je snadné podceňovat. Espresso a káva jsou dvě různé věci . Ano, výstřel espressa je malý. Ale tento 1-uncový snímek espressa má asi polovinu obsahu kofeinu v 8-unci šálku kávy. Pokud jste pijanem espressa, je velmi snadné dosáhnout limitu kofeinu za den.Co když se vám líbí nápoj na bázi espressa? Všechno to dušené mléko nekousí kofein - jen to uřízne hořkou hranu uvařeného nápoje a možná i vaše vnímání skutečné spotřeby kofeinu.Ostatní kofeinové nápoje a zdroje kofeinuKáva není v žádném případě jediným možným zdrojem kofeinu v každodenním životě. Černý čaj i zelený čaj obsahují kofein. Nealkoholické nápoje mohou být zdrojem kofeinu. Energetické nápoje mohou obsahovat stejné množství - a někdy i více - kofeinu než káva. Vedlejší poznámka: Pokud jste stále na plotě o tom, zda jít s kávou nebo energetickým nápojem, zvažte naši konzumaci kávy vs. energetických nápojů .Mnohé zdroje kofeinu jsou méně zřejmé. Čokoláda - a zejména ty, které obsahují vysoké procento kakaové sušiny - mohou obsahovat značné množství kofeinu. Bez kofeinu mohou být u kofeinu překvapivě také látky pro zmírnění bolesti.Všechny tyto další zdroje mohou samozřejmě přidat k vaší denní kvótě na spotřebu kofeinu, čímž se sníží množství kávy, kterou můžete pít. Pokud si kávu opravdu užíváte, podívejte se na štítky jiných potenciálních zdrojů kofeinu a najděte náhražky.Kofein ve vašich oblíbených kávových nápojíchTyto hladiny kofeinu v populárních kávových přípravcích se běžně shodují a jsou dobrým výchozím bodem pro stanovení vaší spotřeby kofeinu. Jak uvidíte, metoda vaření piva hraje rozhodující roli:Percolated káva, 8 unce porce - 200 mg kofeinuFiltrujte nebo odkapávejte kávu, podávejte 8 uncí - 95-165 mg kofeinuKáva z Frenchpressu, 8-uncová porce - 107 mg kofeinuEspresso, 1 unce  - 47-64 mg kofeinuKáva studená, 12 uncí - 150 mg kofeinuSečteno a podtrženoSe všemi výše uvedenými faktory není přesné stanovení množství kofeinu při podávání kávy vždy přímočarou záležitostí.Věnujte pozornost tomu, jak vás káva cítí. Pokud vám navíc šálek kávy způsobí nervozitu, nebo pokud nespíte tak zdravě, jak byste si přáli, můžete zvážit snížení příjmu kávy nebo jen omezit spotřebu kávy na ráno a brzy odpoledne.Moderování je klíčem k tomu, jak si vychutnat kávu naplno a zajistit, že je to pozitivní součást vašeho dne. Pití vysoce kvalitní kávy  méně často a skutečné zaměření na zážitek je skvělý způsob, jak snížit množství kofeinu, který konzumujete, aniž by se omezilo potěšení z pití kávy.

Jak si vyrobit ledovou kávu

Vyrazíte každé ráno na kávu? Je snadné vyrazit do místních kaváren a hledat vítěznou ledovou kávu, ale proč se každý den utrácet, když si ji můžete udělat doma? Až příliš často si pijáci kávy myslí, že ledová káva vyrobená baristy je mnohem lepší než výroba domácí.Existuje však několik výherních tipů a triků, jak z pohodlí vaší kuchyně trvale vyrábět ledovou kávu v kavárně. Jakmile se dostanete na kloub, nebude vám vůbec nic chybět. Pokud jste zaneprázdněni ráno, můžete dokonce vyrobit dávku, která vydrží několik dní.Než začnete doma vyrábět dokonalou ledovou kávu, je třeba mít na paměti několik důležitých tipů, včetně poznání rozdílu mezi ledovou kávou a vařením za studena a toho, jak výběr správné kávy může pokaždé zajistit dokonalý šálek.Proč jsou čerstvě mletá kávová zrna lepší volbou?Čerstvě mletá káva chutná lépe než mletá káva. Než se rozhodnete, že to řeknou jen zdvořilé kávové know-it-alls, vyslechněte nás. Existuje několik důvodů, proč toto tvrzení zálohovat. Skutečným rozhodujícím faktorem je chuť, ale nejprve se do toho víme.Oxidace  - Při mletí kávových zrn zahájíte proces oxidace a molekuly vzduchu a sloučeniny kávy se smíchají. Když se to stane dlouho předtím, než se vaří s kávou, chuť a aroma se z fazolí uvolní příliš brzy, než se k vám dostanete.Vlhkost  - Vlhkost ve vzduchu může degradovat kávu. Vlhkost je nepřítelem kávové základny, proto je káva nejlepší skladovat na tmavém a suchém místě.Snížení CO2 - Oxid uhličitý přenáší olej z kávových zrn na kávu a mletí vytváří větší prostor pro únik oxidu uhličitého. Broušení fazolí těsně před vařením snižuje tento únik CO2.Z těchto tří velmi důležitých důvodů by mělo být vytvoření šálku kávy v domácnosti nejlépe zahájeno čerstvým mletím fazole. Kvalita chuti a vůně bude lepší než u všech předem rozmletých fazolí, které si můžete koupit.Domácí Iced Coffee Tipy pro úspěchChcete několik zasvěcených tipů, jak připravit ledovou kávu? Pokud jste se pokusili vyrobit ledovou kávu doma a výsledky byly méně než hodné kavárny, nebojte se. Použití těchto osvědčených triků zajistí silný, plný a lahodný šálek studené javy kdykoli a kdekoli. Postupujte takto:Ujistěte se, že používáte čerstvá kávová zrna, která byla správně uložena na chladném a suchém místě. Čerstvé kávové boby budou vždy produkovat nejlépe chutnající kávu.K přípravě ledové kávy používejte středně až tmavě pražená fazole, protože silná káva bude bohatší, když bude ledová.Kávová zrna by měla být v ideálním případě čerstvě mletá  těsně před vařením (ale nenechte se tím zastavit v domácí ledové kávě).I když se hodně zaměřuje na typ kávy použité při vaření, není to jediný faktor, který je třeba zvážit. Také byste mohli používat špatnou vodu. Použití filtrované vody zlepší chuť vaší kávy - přece jen voda tvoří většinu vařeného nápoje!Zmočená ledová káva je pravděpodobně jednou z nejčastějších chyb, pokud jde o vlastní výrobu. Nikdy nalijte horkou kávu na led! Jsou lepší způsoby, věřte nám. Možná používáte vysoce kvalitní kávová zrna a filtrovanou vodu, ale roztavený led zhorší chuť a vyústí v neuspokojivý zážitek z domácí kávy.Nechcete zalévat ledovou kávu? Zde je skvělý trik: Připravte kostky ledu na kávu pomocí zbylé kávy. Jednoduše naplňte misku na kostky ledu kávou, zmrazte a do své kávy přidejte kostky. Nyní budete mít chladný nápoj, aniž byste zchladili chuť.Nedovolte, aby vaše ledové kávové nápoje byly zničeny nerozpuštěnými cukrovými granulemi. Jestliže jste užil cukru v kávě, udělat jednoduchý sirup místo . Nazývají to jednoduché z nějakého důvodu - je to opravdu snadné vyrobit a změnit hru na domácí ledovou kávu. Budete mít sladkou tekutinovou dobrotu, kterou si můžete přidat do svého pivovaru, a poté, co uděláte dávku, můžete skladovat jednoduchý sirup na několik dní.Rozdíl mezi studenou vodou a ledovou kávouLedová káva je již dlouho oblíbeným milovníkem kofeinu, ale v poslední době se v kavárnách a dokonce i v obchodech s potravinami objevuje studená voda. Co dělá studené pivo jiné než tradiční ledová káva? I když si můžete myslet, že jsou stejné, existují mezi nimi specifické rozdíly.Cold Brew CoffeeStudená voda se nikdy nezahřívá. Mletá káva se máčí 18 nebo více hodin ve studené vodě.Vařená zima se vyrábí jako kávový koncentrát, který má dvakrát vyšší obsah kofeinu než běžná uvařená káva. Poté se přidá podle potřeby do vody nebo mléka do zředění.Chuť studené kávy je obecně sladší a jemnější než běžná káva.Ledová kávaVaří se jakýmkoli způsobem - v Keurigu, french pressu atd. je vařeno za horka a poté je zchlazeno.Jednoduše přidejte led do kávy s pokojovou teplotou a voila, máte ledovou kávu.Chuť je plná a ne tak sladká jako studená voda.Jak mám vařit ledovou kávu?Výroba ledové kávy je opravdu jednoduchá a nejlepší je, že můžete použít to, co již máte doma.Používáte typický frenchpress ? Začněte vařit jako obvykle. Můžete také strčit kávu a studenou vodu - aniž byste se ponořili - a frenchpress postavit do lednice až do rána.Pokud jste loajální k nalévání kávy, použijte to!Ledová káva začíná jako běžná káva, proto se vařte jako obvykle a kávu odložte stranou až do rána (nebo alespoň pár hodin). Vážně, to je vše. Neexistují žádné další speciální kroky, které by se daly udělat kromě vaření kávy ještě před tím, než byste ji chtěli pít. Když se probudíte, jednoduše nalijte kávu na pokojovou teplotu na led a nechte ji lékařem, jak chcete. Není třeba vydávat se na šálek studené joe. Je to situace oboustranně výhodná.Perfektní recept na domácí ledovou kávuNásledujte tento přímý recept na ledovou kávu bez selhání a každé ráno připravte výherní šálek. Zde je přehled toho, co potřebujete.Co budete potřebovat:Čerstvě mletá kávová zrnaFiltrovaná vodaVáš kávovar dle výběruSkleněná nádoba s víkemJednoduchý sirup pro sladkost, je-li to žádoucí1. Začněte kvalitní kávovou zrnkou střední až tmavé kvality. Máte-li mlýnek na kávu, mlete si kávová zrna vždy čerstvě, když vaříte kávu.2. Ať už používáte French press, nalévání nebo dokonce kávovar Keurig, vařte kávu jako obvykle.3. Nechte kávu sedět několik hodin nebo přes noc, aby vychladla (utěsněná ve skleněné nádobě s víkem), takže do rána bude mít pokojová teplota.4. Vytvořte jednoduchý vanilkový sirup (volitelné).1/2 šálku vody1/2 šálku cukru1/2 čajové lžičky vanilkového extraktuPřiveďte cukr a vodu k varu v pánvi. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a směs nechte vychladnout. Přidejte vanilkový extrakt.5. Ráno přidejte kostky ledu do kávy s pokojovou teplotou a podle chuti přidejte jednoduchý sirup. Pokud chcete, přidejte stříkající mléko nebo smetanu. Tady se nic neděje, takže si připravte ledovou kávu, jak se vám to líbí. Shewmake, Michael. “How to Make Iced Coffee: Everything You Need to Pull Off a Perfect Cup.” Atlas Coffee Club Blog | Club Culture, 19 June 2019, https://club.atlascoffeeclub.com/how-to-make-iced-coffee/. 

Kde najít nejlepší kávu na světě

Co z kávy dělá uchazeče o nejlepší kávu na světě? Je to kombinace faktorů. Od geologie po geografii, historii, kulturu a botaniku až po zemědělství hraje v pití kávy mnoho prvků. A ideální fazole také vyžaduje ideální ošetření.Spousta lásky a odborných znalostí se věnuje výrobě hvězdného šálku kávy - zde jsou klíče k pěstování a vaření nejlepší kávy, následované nejlepšími výběry z populárních zemí vyrábějících kávu z celého světa.Pěstování kávyProtože většina kvality a charakteru kávy závisí na specifikách lokality - jako je nadmořská výška, mikroklima a půda - znalci kávy hledají kávy s jediným původem.Jedním z primárních faktorů určujících kvalitu kávy je samotný druh kávových zrn. Kávovník Arabica produkuje fazole, které jsou složitější a chutnější než fazole rostliny Robusta. Zeměpis také hraje velkou roli v kvalitě a chuti - kávy jsou identifikovány nejprve podle země jejich původu.Sklizeň a zpracování  kávových třešní (ano! - káva je vlastně ovoce), kvalitou a chutí další vlivy kávové. Poté je k dispozici správné skladování a přeprava fazolí, aby se zajistilo, že příchutě a vůně kávy zůstávají na svém vrcholu.Perfekně pražená, Perfektně mletáKávovary také hrají velkou roli při určování chuťového profilu a vlastností vařeného nápoje. Různé druhy pečení - světlá, středně tmavá a tmavá - každá zvýrazňuje různé tóny a vlastnosti. Obecně řečeno, lehčí pečené kávy mají jasnou kyselost  a nechají svítit ovocné a květinové tóny kávy. Tmavší pečeně zdůrazňují hlubší příchutě, jako je čokoláda, karamel a ořechy.Dalším klíčovým faktorem je správné mletí celé kávové boby. Od jemného práškového mletí pro řeckou kávu až po hrubou mletou kávu pro dokonalý šálek francouzského lisu nebo za studena, řádné mletá káva je pro úspěch nezbytná.Káva a vědomíPro odpovědného milovníka kávy jde kultura a etika ruku v ruce. Nejlepší šálkem kávy je vždy šálkem kávy s odpovědným zdrojem. Spravedlivý obchod (nebo lepší) postupy a udržitelnost životního prostředí jsou nezbytné jak pro dobrou kávu, tak pro dobré svědomí.Kultura kávyV neposlední řadě je zde kultura kávy. Kultura hraje roli v tom, jak pijeme naši kávu, od velkého amerického šálku joe po chutné italské espresso. A káva zase hraje v kultuře obrovskou roli - po staletí byly kavárny a kavárny centrem tvůrčí a intelektuální diskuse. Pijáci kávy po celém světě se účastní legendární tradice.Regiony pěstující kávu po celém světěKaždá oblast pěstování kávy má svůj vlastní terroir, zemědělské postupy a metody zpracování, které ohromně ovlivňují chuťový profil. Seznámení s nejlepšími pěstitelskými regiony na světě je skvělé místo, kde začít. Pojďme se vydat na prohlídku nejlepších káv na světě prozkoumáním některých regionů pěstujících kávu a seznámením se s tím, co je činí zvláštními.EtiopieEtiopská káva je skvělým místem pro zahájení našeho turné, protože je považováno za místo narození kávy . Legenda je, že pastevec koz jménem Kaldi viděl, že jeho stádo bylo živější po pastvě na plodech konkrétní rostliny. Jednalo se samozřejmě o kávové třešně z kávovníku Arabica - Coffea arabica.Káva dostala také své jméno v Etiopii. Provincie Kaffa v jižní Etiopii získala své jméno podle arabského slova „qahwa“, původu našeho slova pro kávu.V dnešní Etiopii hraje káva v kultuře stále velkou roli. Etiopský kávový obřad zahrnuje pražení zelených kávových zrn. Celé fazole se pak buší a vaří. Uvařená káva je vylita elegantně z výšky a káva se vypije ve třech slavnostních kolech.Chcete-li si užít kvalitní etiopskou kávu, nemusíte ovládat etiopský kávový obřad. V centrální vysočině Etiopie je oblast zvaná Sidamo (někdy Sidama). Vysoké nadmořské výšky zde zpomalují zrání kávových rostlin Arabica. To dává kávám višní a fazolí čas na vytvoření komplexního chuťového profilu.U kávy Sidamo je jedinečná Yirgacheffe , pěstovaná v nejvyšších výškách v regionu. Je bohatá a hladká, s vůní bobule a čokolády.JemenZ místa narození kávy nyní cestujeme na místo, které historicky umisťovalo kávu na mapu. Guvernér Osmanské říše byl umístěn v Jemenu v 16. století. Miloval místní kávový nápoj a představil ho Suleimanu velkolepému. Sultán to také miloval. Popularita kávy se rozšířila po celé Osmanské říši do měst jako Vídeň a Budapešť, jejichž kultura kávy zůstává legendární.Dnes je Jemen zpět na mapě milovníka kávy. Kvalitní jemenský Udaini je známý svými čokoládovými, květinovými a kořenitými tóny.KeňaKeňa je bohatá na vynikající pěstitelské oblasti kávy, z nichž většina se nachází na vysokých plošinách mezi Mt. Keňa a Nairobi. Regiony jako Nyeri, Thika a Murang'a - na úpatí hor Aberdare - jsou známé produkcí neobvykle složitých fazolí Arabica. Keňské odrůdy kávy zahrnují SL 28 a African K7, francouzskou odrůdu Bourbon Bourbon. Kenya Twiga AA od Nyeri se svými sladkými a šťavnatou vůní citrusů a čokolády, je skvělý úvod do bohaté a pikantní keňské chuťového profilu.Keňská kávová zrna mají systém třídění podle velikosti. Kávová AA kávová zrna AA, spolu s většími arašídy, patří mezi nejlepší v Africe. Keňa AA se pěstuje v nadmořské výšce 1 700 až 1 900 metrů a kvalifikuje je pro označení SHG (Strictly High Grown) a SHB (Strictly Hard Bean).Historie kávového průmyslu v Keni není šťastná, ale stále se zlepšuje. Od konce britské vlády se situace v Keni zlepšila. Nairobi Coffee Exchange využívá aukční systém  pro výrobu kávy v zemi, aby vytvořil transparentní systém stanovení cen založený na kvalitě.IndonésieNizozemští kolonisté viděli potenciál pro produkci kávy, který nabízí indonéské klima a vysoké nadmořské výšky na indonéském ostrově Java, a představili kávové plantáže.Indonésie produkuje hodně kávy - kávová zrna Robusta i kávová zrna Arabica. Zaměříme se zde na jejich kvalitní fazole Arabica. Nejlepší indonéské kávy Arabica se pěstují na ostrově Sulawesi (známý pro odrůdu Toraja), na ostrově Java, na Bali (a zejména v oblasti Kintamani), Papua (západní část ostrova Papua - Nová Guinea), a - možná nejznámější ze všech - ostrov Sumatra.Káva Sumatra je charakteristická svou metodou zpracování. Káva Sumatra je loupaná za mokra - proces zvaný „giling basah“ . Dobrá káva Sumatran  má kromě jiných vůní plné tělo, relativně nízkou kyselost a bohatý a zemitý chuťový charakter s tóny tabáku, kakaa a cedru. Káva Sumatra Mandheling - jedna z nejznámějších odrůd - se pěstuje v oblasti Aceh v severní Sumatře. Káva Gayo pochází také z regionu Aceh, z oblasti kolem břehů jezera Tawar. Káva Sumatra Lintong roste západně od jezera Toba. Sumatra Mandheling - popsaná jako ovocná a hladká s plným tělem a téměř funky, zemitou chutí - je káva, která zavedla kávu Sumatran kávovým znalcům světa.Indonésie je známá pro jiný druh zpracování kávy: kávu Kopi Luwak. Známá také jako káva civet, je vyrobena z kávových zrn, které byly zpracovány průchodem zažívacím traktem asijského palmového civetu, malého savce. Díky tomu je jednou z nejdražších káv na světě. Kopi Luwak je stále kontroverzní káva . Tam, kde byly zpracované kávové boby kdysi shromážděny ve volné přírodě, nyní existují civetové farmy, kde jsou asijské palmové civety drženy v zajetí a krmeny třešněmi pro tuto neobvyklou metodu zpracování kávy.KostarikaKostarika je vážný stát pěstující kávu. Výše jsme zmínili, že fazole Arabica jsou lepší než Robusta. V Kostarice je veškerá káva arabica. Kostarický kávový institut (ICAFE - Instituto del Café de Costa Rica) provádí výzkum zemědělských postupů a kávových rostlin. Hodně z kávového průmyslu Kostariky spočívá v produkci kávy na malých kávových plantážích nezávislými pěstiteli kávy.Region Central Valley, kde se nachází hlavní město San Jose, se těší slunečnímu záření s deštivými odpoledne - vynikající počasí pro pěstování kávy. Vysoké nadmořské výšky a sopečná půda také přispívají k pěstování vysoce kvalitní kávy. Úzká země s mořem na obou stranách, hornatý terén Kostariky má několik hvězdných oblastí, kde se pěstuje káva, a vyrábí kávu se širokou škálou chuťových profilů.Doka Estate v centrálním údolí je známá výrobou některé z nejlepších Kostarických káv. Oblast Cartago produkuje odrůdy catuai a caturra. Pro jasnější a citlivější vůni je ručně vybral Peaberry, káva s vysokou nadmořskou výškou z oblasti Tres Rios.Z Kostarických káv je nejznámější káva Tarrazu. Oblast Tarrazu s vysokou nadmořskou výškou produkuje labužnické kávy s označením SHG. Nejlepší káva Tarrazu  se vyznačuje těžkým tělem a lahodným chuťovým profilem včetně mléčné čokolády a sladké smetany.Iniciativy v Kostarice zahrnují kapitolu IWCA (International Women Coffee Coffee Alliance) a neobvyklé označení - Bird Friendly kávy. Tato certifikace zaměřená na zvýšení biologické rozmanitosti znamená, že certifikované farmy mají pokrytí některých vyšších stromů, kde mohou ptáci hnízdit. Shade také zpomaluje růst kávy, což jí umožňuje vyvíjet se ve složitosti, což z ní činí oboustranně výhodné pro ptáky i pijáky kávy. Certifikace kávy Kostarika zahrnují také kávu fair trade, bio kávu a kávu v deštném pralese.Kávová zrna Kostariky se dobře hodí na lehkou, střední a tmavou praženou, v závislosti na hledaném chuťovém profilu.GuatemalaDalší středoamerickou kávou produkující oblast je Guatemala. Guatemalské kávy mají horlivé následování a existuje celá řada guatemalských káv z čeho vybírat. Je to proto, že káva Guatemaly se pěstuje v několika vynikajících oblastech pěstování kávy, z nichž každá má své vlastní podmínky pro výrobu kávy s výraznou osobností.Vysoké nadmořské výšky oblasti Huehuetenango (1 500 až 1 800 metrů) poblíž Mexika vyzařují jas a kyselost fazole. Huehuetenango káva je ovocná a komplexní.Oblast kolem jezera Atitlán má sopečnou půdu, která produkuje kávová zrna s tóny čokolády a ořechů. Kávy z Guatemalské Antigua se pěstují také ve sopečné půdě a mají tendenci být plné a sladké a mají také tóny čokolády a ovoce.Guatemalské deštné pralesy Cobánské kávy jsou bohaté a kořenité s květinovými i vinnými tóny. Plošina Fraijanes, v hornaté oblasti obklopující město Guatemala, má nadmořské výšky 1 200 až 1 500 metrů a vynikající sopečnou půdu. Fraijanes káva má jasnou kyselost a plné tělo. Volcán San Marcos, nejmokřejší a nejteplejší z guatemalských oblastí, kde se pěstuje káva, produkuje kávu s výraznou kyselostí.Tato vynikající káva z oblasti Huehuetenango , která se pěstuje v nadmořské výšce 1 800 metrů, spojuje živou vůni třešní s hladkými lahodnými tóny mléčné čokolády.BrazílieBrazílie je výrobna kávy - rostou přes třetinu světové kávy. Brazílie je bohatá na deštné pralesy a má vynikající klima pro pěstování kávy.Jedná se o největšího světového výrobce kávy a ne všechna jeho produkce je káva jediné kvality. Brazílie produkuje fazole Arabica i Robusta a některé brazilské kávy se používají pro instantní kávu. Brazilští výrobci kávy také pěstují kávu používanou v kávových směsích, a zejména směsích espressa. Důvodem je to, že velká část brazilské kávy se nepěstuje ve vysokých nadmořských výškách některých jiných zemí produkujících kávu.Brazilské kávy se často vyznačují relativně nízkou kyselostí a mírným a vyváženým aromatickým profilem, díky nimž jsou vhodné pro míchání. Brazilské kávy, a zejména Brazílie Cerrado a Bourbon Santos, si také pečou dobře. Tmavá pražená káva z Brazílie je velmi často hlavní složkou směsí espressa.Brazílie samozřejmě také vyrábí některé jemné kávy. Jedním z nich je Bourbon Santos, pěstovaný převážně na severu Minas Gerais. Bourbon Santos se vyznačuje středním tělem, sladkými a ořechovými příchutěmi a poměrně nízkou kyselostí. V úrodné půdě v jižní části Minas Gerais roste další brazilská káva noty - Carmo de Minas.Jednou z nejlepších brazilských káv je Mantiqueria de Minas , káva bohatá na vůně čokolády, kokosu a ořechů.KolumbieKolumbijské kávy patří snad k nejznámějším, a to částečně kvůli marketingové strategii. Národní federace pěstitelů kávy (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia) dlouhodobě propaguje zájmy kolumbijského kávového průmyslu. Také dali kolumbijské kávě tvář tím, že vymysleli postavu Juan Valdez, obrazový nástroj propagující kolumbijskou kávu ve Spojených státech v pozdější části 20. století.Kromě úspěšného hromadného marketingu produkuje Kolumbie také některé jemné kávové boby. Kolumbijská káva pochází z kávových zrn Arabica a většinu z nich pěstují nezávislí zemědělci na malých farmách. Pěstitelské podmínky pro kávovary v Kolumbii jsou vynikající. Oblasti pěstování kávy ve vysoké nadmořské výšce se sopečnou půdou produkují kvalitní kávová zrna. Kávy se zde také často pěstují ve stínu, což jim dává čas na vývoj ve složitosti.Kolumbijská káva se pěstuje na Vysočině pohoří Sierra Nevada a na svazích pohoří And. Tato kolumbijská káva z andské oblasti , která se pěstuje v nadmořské výšce 1650 metrů, má příjemnou sladkou a ovocnou kyselost spojenou s bohatými přípitky.Dalším faktorem, který pomáhá kolumbijským kávovým zrnám lesknout, je styl pěstování kávy a způsob sklizně, který je upřednostňován v mnoha vysoce nadmořských a kvalitních zemích vyrábějících kávu. Zejména na malých farmách, vzhledem k členitému terénu, se káva často sklízí ručně. To znamená, že třešně se často sbírají na vrcholu zralosti, zatímco ostatní nechávají dozrát.Speciální kávy a globální zkušenosti s kávouPůvod a kvalita kávových zrn je důležitá. Káva je však ve svém středu kulturním zážitkem. Například kávové kultury v Itálii, Indii, Řecku a Etiopii poskytují výrazné zážitky. Metoda vaření, stupeň pečení, mletí celých zrn a způsob přípravy jsou všechny důležité faktory, ale kulturní kontext a historie kávového nápoje přidávají smysl pro potěšení z jednoduchého šálku kávy.Kultura řecké kávyItalská kultura kávy je pro mnoho z nás dobře známa a měla velký dopad na to, jak si kávu užíváme ve Spojených státech. Ale Řecko - italský soused - má úplně jinou kulturu kávy s mnohem staršími kořeny.Tradiční řecká káva je technicky turecká káva . To sahá do doby, kdy to, co je nyní Řecko, bylo součástí Osmanské říše. Osmanové odešli a bohatá lahodná káva zůstala v průběhu staletí prakticky nezměněna. V Řecku to byla až do nedávné doby hlavní druh kávy. Ve většině domácností je káva stále podávána. Je také populární v kavárnách v Aténách a jinde, které jsou nedílnou součástí silné kultury kávy v Řecku.K výrobě řecké kávy se pražená kávová zrna mele na jemný prášek. Mletá káva se mísí se studenou vodou ve speciální kávové konvici zvané „briki“ - vyslovuje se „bree-kee“. Množství kávy se může lišit, ale obvykle se jedná o lžičku kávy spolu s lžičkou cukru na sladkou kávu. a méně pro středně sladké. Poté se káva přivede k mírnému zahřátí na nízkou teplotu. Podává se v šálcích espressa nebo demitasových šálcích, vždy s vysokou studenou sklenicí vody na boku.Řecké přestávky na kávu nemají být spěchány. A ve skutečnosti nemůžete pít řeckou kávu příliš rychle. Bohatá káva v řeckém stylu nemá kávové sedliny odfiltrované. Musíte jen být trpěliví a nechat mletou kávu usadit ve dně šálku a mezitím si užít nějakou konverzaci.Indická kultura kávyAčkoli mnoho lidí spojuje čaj s Indií, existuje určitě indická kultura kávy. Příprava jihoindické filtrační kávy - někdy nazývané káva mysore, káva stupně nebo filtr kaapi - je zajímavým zážitkem z kávy.K tomu potřebujete indický kávový filtr. Zařízení je podobné tomu, které se používá k přípravě vietnamské kapající kávy. Umístěte mletou kávu do horní části tohoto relativně jednoduchého kávovaru, zalijeme horkou vodou a přikryjeme hrnec. Káva se musí vařit a sbírat v nádobě na dně několik minut. Mezitím si zahřejete mléko. Jihoindická káva je silná a horké mléko si dobře bere.Popularita kávy je věcí regionu. V Tamil Nadu, Karnataka a Andhra Pradesh je káva běžná. Sufi muslimský svatý Baba Budan představil nápoj z Jemenu do jižní Indie v 17. století. Během britské vlády se popularita kávy dále zvýšila.Tato sladká mléčná indická káva a způsob její přípravy nabízejí výrazně odlišný zážitek z kávy.Nejlepší káva na světěAť už si kávu vyberete jako svou oblíbenou, je zajímavé si všimnout faktorů, které ji vytvořily. Kvalita a charakter kávy závisí na geologii, zeměpisu, botanice a zemědělských postupech. Čerstvost, pečení a mletí jsou také důležitými faktory. A to je vše v pořádku, než se k vám dostane.Pak je tu rituál přípravy. Dokonce i ty nejjednodušší přípravy provedené pečlivě přidají k vašemu dni civilizovanou poznámku.

4 rozdíly mezi kávou a espressem

Většina lidí ví, že káva a espresso jsou dvě různé věci, ale opravdu víte, jak se navzájem liší? Tento článek upozorňuje na 4 klíčové rozdíly mezi espressem a kávou… dva z nejpopulárnějších kávových nápojů na světě.ROZDÍL MEZI ESPRESSEM A KÁVOU1. PůvodJe ironií, že rozdíl mezi kávou a espressem začíná jejich klíčovou podobností.Často se mýlí, že rozdíl mezi kávou a espresem je v fazole. To je nesprávné.Mnoho chyb espressa jako jiného fazole kvůli rozdílu ve struktuře, chuti a kofeinaci nápoje, ale rozdíl spočívá v procesu, kterým je espresso vyráběno. Více k tomu v další části.Káva a espresso pocházejí ze stejného původu: kávová zrna.Komerčně se pěstují 2 druhy kávových zrn: Robusta a Arabica. Kávová zrna Robusta jsou pražené, když jsou pražené, oříšivější jejich chuť se často přirovnává k ovesné kaši. Nepražená fazole Robusta má vůni „arašídové“.Chuť Arabica fazole je těžší identifikovat. V závislosti na své rozmanitosti se může chuť fazole Arabica pohybovat od sladké až po pikantní. Fazole Arabica mají při pražení sladší a květinovou chuť než Robusta - vydávají více ovocných a cukrových tónů; Arabica má nepraženou vůni borůvek.„Espresso“ se nevztahuje na druh fazole, který se používá k výrobě nápoje; je to jednoduše název samotného nápoje. Espresso je vyrobeno z fazole Robusta nebo Arabica (často tmavé a odvážné chuti).2. ProcesVětšina z nás je pravděpodobně obeznámena s procesem výroby kávy. Existuje více než několik způsobů, jak to udělat: French Press , Percolated nebo dobrá  překapávaná káva , abychom jmenovali alespoň některé. To vše lze vyrobit v pohodlí vašeho domova pomocí jednoduchých chytříků.Udělat domácí espresso bývalo jiným příběhem - neudělali jste to vůbec kvůli nepřiměřeným nákladům na stroj - ale espreso doma se dnes stává stále dostupnějším. Tento stroj je nezbytný pro přípravu espressa doma (až na několik výjimek, viz Jak vyrobit espresso bez espressa ) - skutečné espresso nelze vyrobit v běžném kávovém konvici nebo French Press kvůli vysokému tlaku potřebnému pro ohřev vody. Kromě toho mají tyto stroje obvykle zabudovaný vlastní mlýnek, protože běžné mlýnky na kávu nemohou dosáhnout zvlášť jemného mletí potřebného k přípravě espressa. (Opět platí, že existují některé významné výjimky - podívejte se na naše výběry pro 3 nejlepší mlýnky na kávu pro milovníky espressa )3. Množství kofeinuU espressa se často předpokládá, že má více kofeinu než káva. No, záleží to na tom, kolik máte ...Průměrný šálek kapající kávy bude mít více kofeinu než výstřel z espressa. Obvykle 8oz šálek kávy obsahuje kdekoli od 85-185 mg kofeinu a výstřel (~ 1 oz) espressa obsahuje mezi 40-75.I když je pravda, že espresso má vyšší koncentraci kofeinu na unci - z čehož pravděpodobně pramení zmatek - stále budete mít méně kofeinu při pití jedné dávky espressa oproti jedné šálku kávy. Je zřejmé, že se to změní, pokud jste espresso feťák a máte více než průměrné doporučené záběry denně (což je mimochodem 5).4. ChuťVětšina lidí tvrdí, že hlavní rozdíl mezi espressem a kávou může být vzorkován při pití každého nápoje.Espresso má dobře zakulacenou, pečenou, plnou chuť, kterou mnozí považují za mnohem odvážnější než chuť kávy . Někteří milovníci espresa trvají na tom, že papírový filtr používaný k přípravě pravidelných kapek kávové šťávy některé z příchutí z kávového základu, a proto je příčinou tohoto zjevného rozdílu v chuti.Teď víš!

Proč je dobrý mlýnek na kávu tak důležitý?

I když to může znít šíleně, použití dobrého mlýnku na kávu je jedním z nejdůležitějších faktorů, jak z kávy každý den získat to nejlepší. Úroveň mleté ​​kávy (jemná vs hrubá) a konzistence mleté ​​jsou neuvěřitelně ovlivňujícími faktory pro to, jak bude vaše káva chutnat. Zde je několik důvodů, proč:Proč je důležitý dobrý mlýnek na kávu:Káva je minimalistickáKáva má pouze 2 ingredience - kávu a vodu. Tolik chuti kávy pochází z toho, jak tyto 2 interagují.Teplota vody, doba extrakce (doba, po kterou je káva vystavena vodě), hrubost mletí a konzistence mletí jsou hlavními faktory, které ovlivňují chuť kávy. To znamená, že 2 ze 4 faktorů, které mají vliv na kvalitu vařeného nápoje, jsou přímým důsledkem samotné mletí. Mít dobrý mlýnek na kávu pomáhá udržovat vaše kávové mleté ​​konzistence a mleté ​​na správnou úroveň pro typ nápoje podle vašich představ.Konzistence je klíčováExistují 2 velké důvody, proč je konzistence klíčová jako součást každodenního mletí kávy# 1. Pokud jste něco jako já - káva je součástí vašeho každodenního života. Mít dobrý mlýnek znamená, že vaše káva bude chutnat skvěle každý den s neochvějnou kvalitou a konzistencí. Levnější brusky způsobují nerovnoměrné broušení a je obtížné pokaždé vytáčet všechno na správnou úroveň mletí.# 2. Při hledání vašeho * dokonalého šálku je mnoho pohyblivých částí (teplota, doba trvání, úroveň mletí atd.). Mít konzistentní grind pokaždé vám dává ještě jednu věc, kterou se v tomto procesu musíte starat.* Žádné 2 osoby mají stejný vkus či preference - Pohrajte si s úrovněmi grind zjistit, které přináší váš  dokonalý šálek.Jedna velikost neodpovídá všemRůzné způsoby vaření s chutí lépe s určitými úrovněmi mletí - s mlýnkem, který dokáže vytvářet rovnoměrně mletou kávu, široká škála druhů mletí je klíčem k tomu, abyste se ujistili, že jste připraveni jak pro metodu vaření kávy, tak pro vaši paletu chuti .

Káva vs energetické nápoje - 5 důvodů, proč je káva lepší volbou

Ldyž se probudíte ráno nebo čelíte odpolednímu propadu, jaký je váš zdroj energie: káva nebo energetický nápoj? I když budete chtít jen chtít odvážnou dávku kofeinu odkudkoli, jak na tom kofeinu opravdu záleží. Někteří by mohli sáhnout po Red Bull, Monster, Rockstar, Kickstart nebo jakékoli jiné energetické směsi na trhu. 1. Káva neobsahuje žádné kalorieKromě kofeinu mají energetické nápoje obvykle i tunu cukru, což vám z dlouhodobého hlediska nepomůže; poté, co se spěch odezní, znovu se zhroutíte. Káva, na druhé straně, je lepší pro trvalou energii a nebudete muset zvyšovat svůj počet kalorií za den, kdy ji pijete. I když jsou propagovány jako „neobsahující cukr“, energetické nápoje obsahují umělá sladidla, která by se měla lépe vynechat z vaší stravy. Stále však můžete mít svou kávu sladkou a nízkokalorickou: namísto cukru zkuste přírodní stevii a nahraďte smetanu mandlovým mlékem, které přichází v mnoha chutných příchutích. Je to docela silný úder na energetické nápoje v debatě o kávě vs energetické nápoje - 1. kolo a energetické nápoje jsou již na lanech!2. Množství kofeinu je přibližně stejnéPokud se obáváte, že káva nemá úplně stejný kop jako konzervy, nebuďte. Podle caffeineinformer , energetické nápoje mají asi 80-200mg kofeinu a 8 oz z odkapávací káva má 110-150mg. Pokud nebudete sestupovat z tak velkého Red Bull, budete mít pravděpodobně stejný příjem kofeinu z šálku joe.3. Káva je nákladově efektivnější400 korun vám přinese asi 11 jednotlivých plechovek Red Bull. Stejná částka utratená za měsíční předplatné kávy vám přinese nespočetně víc šálků kávy. Potřebujeme říct víc?4. Káva neobsahuje žádné pochybné přísady"Pokud budu pít kávu, jak dostanu svůj každodenní taurin, ženšen, yerba mate a B12?" Dobrou zprávou je, že většinu těchto věcí vůbec nepotřebujete. Někteří z nich jsou tam, aby přidali kofein, a někteří z nich jsou hozeni, protože zní docela dobře, i když neexistují jasné vědecké důkazy prokazující jejich účinnost. Jistě, B12 je vitamín, ale pravděpodobně to dostanete ze své stravy.Součástí zdravého života je ovládání toho, co vložíte do svého těla, a víte, co je ve vaší kávě. Jen káva.5. Káva chutná mnohem lépeBuďme upřímní: neudělali energetický nápoj, který nechutná jako divný ovocný punč. Proto nápoje mají názvy jako „ Unleaded “ a „ Assault “: v podstatě vyhlašujete válku svým chuťovým pohárkům.SOUHRNPřestaňte bojovat! Přestaňte bojovat! Jsme připraveni prohlásit vítěze v debatě o kávě versus energetické nápoje - a je to káva u sesuvu půdy. Až budete příště muset přidat trochu energie do svého dne, najít to pravé. dobrý. věci. Vaše tělo vám za to děkuje. Nezapomeňte také - pokud se vám nelíbí chuť kávy, můžete si vždy jen vzít espresso, protože mezi kávou a espressem je mnoho rozdílů .

Aeropress pro domácí přípravu kávy

Aeropress je malé, snadno přenosné varné zařízení vyrobené společností Aerobie. Tento sládek je primárně vyroben z plastu, takže je ideální pro cestování a je velmi levný, obvykle prodává kolem 25 dolarů. Vyžadovalo jen velmi malé čištění a pro přípravu šálku kávy bylo možné použít různé velikosti mletí. Označení na boku umožňují posoudit, kolik vody se spotřebuje, aniž by se při každé jízdě muselo měřit.Potřebné vybavení :Varná konviceAeropress Kávovar Čerstvě mletá káva (mezi kapající a francouzskou lisovou mletou)nádobaHorká vodaLžíce nebo lopatka pro mícháníTeploměrVáha (volitelné)Poměr vaření : 1 gram Káva; 15-18 gramů vodyTeplota vody: 195-205 stupňů FahrenheitaDoba vaření : 1-3 minutyNastavení :1) Vložte papírový filtr do uzávěru Aeropressu. Předmáčejte horkou vodou a opláchněte jakoukoli chuť papíru.2) Sestavte píst a tělo sládka a postavte je vzhůru nohama tak, aby otvor varné komory směřoval nahoru. Váš píst by měl být někde kolem značky 4.3) Zahřejte vodu na správnou teplotu vaření4) Mletí kávy na požadovanou velikost mletí. Doporučuje se mírně hrubší než odkapávací mletí.5) Do varné komory přidejte požadovanou hmotnost kávy a ujistěte se, že vlákna jsou nahoře v čistotě. Pokud na nich mají kávu, nebude tvořit silnou pečeť a během vaření vytvoří nepořádek.Vaření :1) Jakmile voda dosáhne vhodné teploty, pomalu přidejte požadované množství vody.2) Váš strmý čas by měl být mezi 1-3 minutami, v závislosti na velikosti vašeho mletí. Čím menší je mletí, tím kratší je strmá doba.3) V polovině strmého času promíchejte, abyste se ujistili, že všechny mlýnky jsou v kontaktu s vodou.4) Po promíchání nasaďte uzávěr na varnou komoru a ujistěte se, že je pevně dotažen.5) Na konci strmého času otočte celé zařízení a rychle jej usaďte na okraj hrnku nebo varné nádoby.6) Pomalu zatlačte na píst, vytlačte vodu z kávové sedliny a filtr do šálku.7) Uvařenou kávu můžete zředit horkou vodou na požadovanou sílu, nebo si ji vychutnat jako u mírně koncentrovaného kávového nápoje.8) Chcete-li očistit, sejměte víčko a úplně stlačte píst, abyste vysunuli kávový puk a filtr z Aeropressu.Užívejte si!