Výsledky vyhledávání pro dotaz degustace:

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Co je to cupping?

Co je to „cupping“?Už jste někdy byli na ochutnávce vína? Cupping je podobný v tom smyslu, že kávu prostě ochutnáte jako způsob, jak ji vyzkoušet.Až na to, že to není tak jednoduché.Káva, stejně jako víno, má jemné tóny a náznaky chutí, které nejsou vždy okamžitě rozpoznatelné (i pro dobře vyškolené ústa).Jednoduše řečeno, „cupping“ je rafinovaná metoda hodnocení různých charakteristik konkrétního kávového zrna. Účelem tohoto procesu je shromáždit data, která pomáhají označovat kávu jako výběrovou nebo jinou, stejně jako vzdělání - pokaždé, když cupper testuje kávu (někdy až 15 cupperů testuje jeden šálek kávy!), Nové a lepší porozumění kávy aby vyšel najevo obecný posudek.Proč to dělat?Cupping se používá k identifikaci různých vrstev chutí v kávě, od nejzákladnějších až po nejlépe skryté. Tato metoda pomáhá zejména rozlišovat, která káva by se ve směsích nejlépe používala, a která se považuje za speciální kávu.Tato metoda je velmi univerzální - neexistuje žádný správný nebo nesprávný způsob, jak to udělat samo o sobě. Lze jej použít k identifikaci kávy z nesčetných různých oblastí zapojených do výroby kávy - jako jsou farmy, jednotlivé plodiny, regiony a země - protože všechny aspekty se liší od jednoho k druhému. Káva pěstovaná v Kostarice chutná jinak než z Etiopie nebo Brazílie, že?Jak na cuppingJak již bylo zmíněno, ve skutečnosti neexistuje správný nebo nesprávný způsob „cuppingu“. Udělejte si svůj cupping svůj vlastní! Jak již bylo řečeno, ať už děláte cokoli, vždy používejte stejnou metodu.Zde je obecný přehled procesu cupping (pomocí infúzní metody):Co budete potřebovat :Hrubě mletá kávaMalá miskaKonviceVodaLžíceHluboká lžíce / naběračkaPokyny :Vložte mletou kávu do male misky.Na ni nalijte téměř vroucí vodu.Nechte vodu působit 3-4 minuty.Jemně zamíchejte a nechte mlečky klesnout na dno - ty, které zůstaly nahoře, by měly být zlikvidovány (lžičkami odškrábat). Než začnete usrkávat, měl by být povrch zbavený nečistot.Naplňte hlubokou lžíci / naběračku a přiveďte si rty. „srkněte“ kávu na lžíci velmi rychlým nasáváním dechu, aby byla káva transportována na střechu úst. Dejte kávu přes jazyk - snažte se zjistit, jaké chutě máte a pak nechte spadnout do zad úst. Pití kávy tímto způsobem vytváří „páru“, která při ochutnávání stimuluje také čich.Opakujte, dokud nezjistíte všechny příchutě, které můžete.